Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Απαραίτητη η εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου των ευρωπαϊκών τραπεζών – Μόνο έτσι μπορούν να συγκριθούν

tags :
Fitch: Απαραίτητη η εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου των ευρωπαϊκών τραπεζών – Μόνο έτσι μπορούν να συγκριθούν
Μόνο έτσι θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα βασικά μεγέθη των τραπεζών και να διατυπώνουν τις κατάλληλες επενδυτικές αποφάσεις
Την αναγκαιότητα της εναρμόνισης του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης επισημαίνει σε νέα ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει συγκρισιμότητα των τραπεζικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Στη σημερινή του ανακοίνωση ο οίκος επισημαίνει ότι δεν μπορεί παρά να περιορίζεται σε μείζονα θέματα για τη σύγκριση των κεφαλαιακών δεικτών των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς οι εθνικές νομοθεσίες περιλαμβάνουν διαφορετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα η συμπερίληψη ορισμένων από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTAS) στα βασικά κεφάλαια.
Η εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου σε όλες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της Daniele Nouy, προέδρου του SSM, του εποπτικού συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
Όπως και η ίδια έχει σχολιάσει, η ΕΚΤ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την εναρμόνιση του κλάδου, δεδομένου ότι ανέλαβε την ευθύνη για την εποπτεία το Νοέμβριο του 2014, ωστόσο, στην ομιλία της στις 11 Σεπτεμβρίου τόνισε ότι μερικά βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα, επικαλούμενη τα DTAS και την ασφάλιση των θυγατρικών.
Η εναρμόνιση του κανονιστικού πλαισίου των τραπεζών είναι ζωτικής σημασίας για τους επενδυτές, αναφέρει η Fitch, καθώς μόνο έτσι θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα βασικά μεγέθη των τραπεζών και να διατυπώνουν τις κατάλληλες επενδυτικές αποφάσεις.
Ο SSM αρχικά εντόπισε πάνω από 150 περιπτώσεις όπου οι ρυθμιστικές αρχές έπρεπε να γνωμοδοτήσουν, όταν το πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ εντάχθηκε στην εθνική νομοθεσία.
Οι περισσότερες από αυτές τις εξαιρέσεις, φαίνεται τώρα να έχουν εξομαλυνθεί, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και οι αλλαγές είναι πιθανό να τεθούν σε ισχύ το 2016 μετά από μια διαβούλευση.
Η αναγνώριση των DTAS είναι σημαντική για τους υπολογισμούς του κεφαλαίου, γιατί η Βασιλεία ΙΙΙ τα αφαιρεί από τα εποπτικά κεφάλαια.
Η απόκλιση των φορολογικών πλαισίων μπορεί όμως να προκαλέσει υλικές διαφορές στο ποσό και το χρονοδιάγραμμα των πραγματικών φορολογικών υποχρεώσεων.
Επίσης, χωρίς αυτή την ευελιξία και την τροποποίηση ορισμένων εθνικών φορολογικών νομοθεσιών, ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες του Νότου θα είχαν αποτύχει να συμμορφωθούν με τους δείκτες προληπτικής φερεγγυότητας, καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης