Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Frankfurter Allgemeine: Κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό - Πρωταρχικός ο ρόλος της Ελλάδας

Frankfurter Allgemeine: Κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό - Πρωταρχικός ο ρόλος της Ελλάδας
Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στο ανατολικό Αιγαίο που θα συντονίζονται από τη FRONTEX
Για κοινό σχέδιο δράσης και συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για το προσφυγικό κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine στην κυριακάτικη έκδοσή της.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στη συνεργασία αυτή βασικός θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας ενώ, Βρυξέλλες και Άγκυρα έχουν επεξεργαστεί ήδη σχέδιο για τον «έλεγχο» της ροής των προσφύγων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική και η τουρκική ακτοφυλακή θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στο ανατολικό Αιγαίο οι οποίες θα συντονίζονται από τη FRONTEX.
Σκοπός της επιχείρησης είναι η καταδίωξη των διακινητών και η επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία.
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν στην Τουρκία, 6 νέοι προσφυγικοί καταυλισμοί, με την μερική χρηματοδότηση της ΕΕ, οι οποίοι θα μπορούν να στεγάσουν έως και δύο εκατομμύρια ανθρώπους.
Στους στόχους αυτής την συνεργασίας συμπεριλαμβάνεται και η προώθηση μέχρι και μισού εκατομμυρίου προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη με νόμιμες διαδικασίες.
Τα θέματα αυτά θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει αύριο Δευτέρα 5/10 ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τον τούρκο πρόεδρο, Tayip Erdogan, στις Βρυξέλλες.
Στις οικονομικές συνέπειες που έχει η προσφυγική κρίση για ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ αναφέρεται σε συνέντευξη του για τα ΜΜΕ του εκδοτικού ομίλου Funke ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schultz.
Όπως υποστηρίζει, το κόστος αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση του ελλείμματος.
Για μια χαλάρωση των σχετικών κανόνων πιέζουν προπαντός η Αυστρία και η Ιταλία.
Αντιθέτως, μια απόκλιση από τα κριτήρια απορρίπτει ο W. Schaeuble που προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύεται κανείς την προσφυγική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης