Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Στο 3,1% υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 - Εκπέμπει SOS για αναδυόμενες

ΔΝΤ: Στο 3,1% υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 - Εκπέμπει SOS για αναδυόμενες
Οι βασικοί λόγοι είναι η αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης για τις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας και η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων
Αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2015 θα είναι 3,1%, χαμηλότερη κατά 0,2% σε σχέση με την πρόβλεψή του τον Ιούλιο.
Οι βασικοί λόγοι είναι η αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης για τις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας και η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων.
Αυτό έχει ως συνέπεια οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία να είναι πιο έντονοι σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Σε σχέση με την περσινή χρονιά η ανάκαμψη στις αναπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να είναι πολύ μικρή, την ίδια στιγμή που η δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα επιβραδυνθεί, ειδικά στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.
Σε ένα περιβάλλον, όπου υποχωρούν οι τιμές των εμπορευμάτων, μειώνονται οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές και υπάρχει και πίεση στα νομίσματά τους, οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί (ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες).
Μάλιστα, οι φειδωλές προβλέψεις αντανακλούν μία σταθερή υποχώρηση της αισιοδοξίας, καθώς τον Απρίλιο το ΔΝΤ εκτιμούσε στο 3,5% την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων έχει να κάνει και με τις προκλήσεις που όλα τα κράτη αντιμετωπίζουν.
Η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και τα υψηλά επίπεδα χρέους στις αναδυόμενες αγορές είναι τα βασικά προβλήματα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Σε χώρες που είναι εκτός των αναπτυγμένων οικονομιών, η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται και στις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων.
Το ΔΝΤ αναφέρει χαρακτηριστικά το πετρέλαιο που υποχώρησε από τα 114 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 χαμηλότερα από τα 50 δολάρια το βαρέλι.
Ανάλογη καθοδική πορεία είχαν και οι τιμές των μετάλλων ακολουθώντας την παγκόσμια ζήτηση και κυρίως την επιβράδυνση στην Κίνα.
Το ΔΝΤ προβλέπει, ωστόσο, ανάκαμψη για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες το 2016.
Αυτό αντανακλά σε μία λιγότερο βαθιά ύφεση ή, και σε μερική ομαλοποίηση των συνθηκών σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ρωσία και άλλες στη Λατινινή Αμερική και τη Μέση Ανατολή.
Για παράδειγμα, η χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν θα παίξει έναν ρόλο, ενώ η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, έστω και βαθμιαία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης