Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης - Νέες μειώσεις στις συντάξεις

ΔΝΤ: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης - Νέες μειώσεις στις συντάξεις
Aπαιτείται πρόσθετη δράση, από την πλευρά των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα τελευταία κενά που έχουν διαπιστωθεί στην αρχιτεκτονική της
Για τον κίνδυνο νέας αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης προειδοποιούν εκ νέου οι τεχνοκράτες και οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην ειδική έκθεση "Global Financial Stability Report", που δόθηκε στη δημοσιότητα μία μόλις μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του World Economic Outlook του Tαμείου.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη νέα έκθεση των τεχνοκρατών της Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός πως η μετάδοση στις αγορές των πρόσφατων δυσκολιών της Ελλάδας κρίθηκε εξαιρετικά περιορισμένη, μπορεί να υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις εάν η συγκεκριμένη κατάσταση επιδεινωθεί ή οι κίνδυνοι επανέλθουν στο προσκήνιο.
Όπως διαμηνύει το ΔΝΤ, απαιτείται πρόσθετη δράση, από την πλευρά των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα τελευταία κενά που έχουν διαπιστωθεί στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος απέναντι σε πιθανά σοκ ή η πιθανότητα μιας μακράς και παρατεταμένης περιόδου στασιμότητας.
Πλέον, όπως σημειώνει στη νέα έκθεσή του το ΔΝΤ, η Ευρωζώνη προχωρά με πιο σταθερά βήματα, καθώς η αντίδραση των αγορών απέναντι στις ελληνικές εξελίξεις αποδείχθηκε περιορισμένη.
Επίσης αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως πλέον η άμεση έκθεση των ξένων τραπεζών απέναντι στην Ελλάδα έχει μειωθεί ραγδαία από το 2010.
Η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές της για νέο τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ESM αναδεικνύει την ισχυρή συλλογική δράση των Ευρωπαίων.
Χωρίς ωστόσο μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, θα παραμείνουυν τα ερωτηματικά για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τον κίνδυνο εξόδου χώρας από το ευρώ, όπως έγινε και προτού η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ συστήνει προς την Ευρωζώνη να λάβει πρόσθετα βήματα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, ενώ διαμηνύει πως οι κυβερνήσεις δεν πρέπει πάντα και μόνο να στηρίζονται στη δράση της ΕΚΤ για τη θωράκιση της σταθερότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Το Ταμείο επισημαίνει πως είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης.
Κυρίαρχος στόχος προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να είναι, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΔΝΤ, η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Σοκάρει το ΔΝΤ - Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων

Νέα μείωση συντάξεων στην Ελλάδα προαναγγέλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά το γεγονός πως ανακηρύσσει τη χώρα πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα.
Σε νέα έκθεσή του - την τρίτη κατά σειρά σε διάστημα 24 ωρών - υπό τον τίτλο Fiscal Monitor, το ΔΝΤ διαπιστώνει πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία κατά την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και επιβλήθηκαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.
Στις χώρες που προχώρησαν σε παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει πως, υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και για την υγεία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.
Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ.
Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.
Όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση του Ταμείου, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ.
Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης