Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η διαχείριση των NPLs η μεγάλη πρόκληση για τις κυπριακές τράπεζες

Fitch: Η διαχείριση των NPLs η μεγάλη πρόκληση για τις κυπριακές τράπεζες
H κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης, ωστόσο το λειτουργικό περιβάλλον, εντός του οποίου δρουν οι κυπριακές τράπεζες, παραμένει αδύναμο
Σήμα κινδύνου για τη μεγάλη πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα εκπέμπει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, μέσω νέας έκθεσής του που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τρίτης.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, η μεγάλη πρόκληση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι κυπριακές τράπεζες είναι η διαχείριση - και κατ' επέκταση μείωση των υψηλών ποσοστών των προβληματικών δανείων, ιδίως μάλιστα όταν το οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου παραμένει αδύναμο.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε τροχιά σταδιακής ανάκαμψης μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης, ωστόσο το λειτουργικό περιβάλλον, εντός του οποίου δρουν οι κυπριακές τράπεζες, παραμένει αδύναμο, ελέω της υψηλής ανεργίας και των ισχνών προοπτικών στην αγορά ακινήτων.
Η πλήρης άρση των capital controls σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας βαθιάς αναδιάρθρωσης στην οποία είχε εισέλθει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τον Μάρτιο του 2013.
Ωστόσο Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα παραμένουν έκθετες σε μεγάλο κίνδυνο, λόγω των αυξημένων ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων που καταγράφουν, στο 62% και στο 58%, αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των καταθέσεων, σύμφωνα με τη Fitch, παραμένουν κατά γενική ομολογία σε σταθερά επίπεδα, από τον Απρίλιο του 2015, οπότε και ήρθηκαν πλήρως τα capital controls από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης