Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Merkel στη Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ

Merkel στη Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ
Η προσφυγική κρίση έχει ήδη συνέπειές στη γερμανική κοινωνία 
Λίγες ώρες πριν από το ταξίδι της στην Τουρκία, η γερμανίδα καγκελάριος έδωσε συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung μιλώντας για την προσφυγική κρίση και το ρόλο «κλειδί» της Τουρκίας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΕ και η Γερμανία, να υποκύψουν στις απαιτήσεις Erdogan.
Σε ερώτηση της FAZ αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας, τον οποίο η ΕΕ ανάγει σε «κλειδί» για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, η γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε πως σε κάθε περίπτωση η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
«Η Κομισιόν, διαπραγματεύεται σκληρά με την Τουρκία, για το ζήτημα της συμφωνίας επαναπροώθησης μεταναστών» υπογράμμισε λέγοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αρκετό καθώς «εκτός από αυτό χρειαζόμαστε και μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «στόχος του αυριανού (18/10) ταξιδιού της καγκελαρίου στην Άγκυρα είναι, μεταξύ άλλων, και η άσκηση πίεσης πάνω στα θέματα που έχει θέσει στην ατζέντα της για την Τουρκία η Κομισιόν.
Αίσθηση ωστόσο αποτελεί η δήλωσή της ότι «κομβικής σημασίας είναι επίσης και το θέμα του χαρακτηρισμού η μη της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας προέλευσης» καθώς στο ζήτημά αυτό η άποψη της Κομισιόν είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να θεωρηθεί ασφαλής χώρα.
Σύμφωνα με την καγκελάριο «η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και ως τέτοια είναι η μόνη που δεν έχει το στάτους της ασφαλούς χώρας προέλευσης.
Φυσικά και εφιστούμε την προσοχή στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά ανησυχούμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κουρδικό, ωστόσο βρίσκω λάθος να αρνηθούμε στην Τουρκία α πριόρι αυτό το στάτους».
Η Merkel παραδέχεται στη συνέντευξη της ότι η προσφυγική κρίση έχει ήδη συνέπειες στη γερμανική κοινωνία και τονίζει την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
«Η Γερμανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα και ως τέτοιο μετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» ήταν η απάντηση της σε ερώτηση της FAZ για το «εάν η Γερμανία είναι κυρίαρχο κράτος» στο πλαίσιο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
«Απλώς έχω πει ότι δεν έχουμε την εξουσία να αποφασίσουμε πόσους ανθρώπους θα δεχθούμε στη χώρα, αλλά μπορούμε να αποφασίσουμε ποιος μπορεί να μένει τελικά στην χώρα και ποιος όχι», ανέφερε η A. Merkel, τονίζοντας ότι η Γερμανία «φυσικά και φυλάει τα σύνορά της» ωστόσο «δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να τα κλείσουμε εντελώς».
Στόχος της γερμανίδας καγκελαρίου και της κυβέρνησής της είναι να βρεθούν από κοινού με όλες τις αρχές που φέρουν τη σχετική ευθύνη τρόποι για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο της μεταναστευτικής ροής «προς όφελος της χώρας αλλά και τον ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».
Παράλληλα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλισθούν οι όροι ασφαλούς διαμονής των προσφύγων που προέρχονται από εστίες κρίσης σε γειτονικές χώρες.
«Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασης στους χώρους υποδοχής προσφύγων σε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία».
Αναφορικά με τους πρόσφυγες που φθάνουν στη Γερμανία η Merkel ήταν κατηγορηματική.
«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Το θεμελιώδες δικαίωμα όσων διώκονται πολιτικά ή είναι πρόσφυγες πολέμου να τυγχάνουν προστασίας δεν χωρά καμιά περαιτέρω διάκριση μεταξύ χριστιανών, μουσουλμάνων, βουδιστών, άθεων. Φυσικά η θρησκεία και η καταγωγή παίζουν το δικό τους ρόλο στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης
Από την άλλη πλευρά, και οι πρόσφυγες ανεξάρτητα από το πού έρχονται οφείλουν να σέβονται τους δικούς μας νόμους και κανόνες πχ. την ισότητα ανδρών και γυναικών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης