Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Σημαντικά οφέλη για τη Γερμανία από ένα Brexit - Θα μετατρεπόταν σε παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο

HSBC: Σημαντικά οφέλη για τη Γερμανία από ένα Brexit - Θα μετατρεπόταν σε παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο
Αν και η τράπεζα δεν εκτιμά ότι είναι πιθανό ένα Brexit, σε περίπτωση που συνέβαινε οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις το πιθανότερο είναι ότι θα μετέφεραν τις έδρες τους στο Ντίσελντορφ απ' ό,τι στο Παρίσι
Η Γερμανία μπορεί να κερδίσει μια εξέχουσα θέση ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Andreas Schmitz, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών (BdB) και προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της HSBC Holding στη Γερμανία.
Όπως ανέφερε, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης θα μπορούσε να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της στην Ευρώπη από το Λονδίνο στο Ντίσελντορφ, στη γερμανική της βάση, σε περίπτωση που συνέβαινε ένα Brexit.
Αν και η HSBC δεν εκτιμά ως πιθανό ενδεχόμενο οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ε.Ε., «οι τράπεζες αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε στην αντίθετη περίπτωση», ανέφερε ο Schmitz σε συνέντευξη του BdB στο Βερολίνο.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, τόνισε, οι ευρωπαϊκές δραστηριότητες της HSBC το πιθανότερο είναι ότι θα μεταφέρονταν στο Ντίσελντορφ απ' ό,τι στο Παρίσι.
Πάντως, εκπρόσωπος της HSBC σε e-mail του ανέφερε ότι στην εν λόγων συνέντευξη ο Schmitz μίλησε εκ μέρους του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών και ότι «οι απόψεις του δεν αντανακλούν τη γνώμη της HSBC».
Το ενδεχόμενο της εξόδου από την Ε.Ε. είναι ένα θέμα που αναγκάζει τις τράπεζες να αναζητήσουν άλλες βάσεις στην Ευρώπη, καθώς αξιολογούν τον αντίκτυπο ενός τέτοιου βήματος για τις ξένες επενδύσεις και το κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Φρανκφούρτη, Παρίσι ή Δουβλίνο θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση του Λονδίνου ως χρηματοοικονομικού κέντρου της Ευρώπης, αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., ανέφερε η Standard and Poors σε σημείωμά της τον Ιούνιο.
Παράλληλα, τον Μάιο, η Deutsche Bank είχε αναφέρει ότι εξετάζει το σενάριο και μελετά εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταφοράς των δραστηριοτήτων της στη Γερμανία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Stuart Gulliver, ηλικίας 56 ετών, εξετάζει αν θα εγκαταλείψει το Λονδίνο ύστερα πάνω από δύο δεκαετίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το Χονγκ Κονγκ να φαντάζει ως ο πιο πιθανός προορισμός, εξαιτίας των αυξανόμενων φόρων και του ρυθμιστικού κόστους.
Διεθνείς τράπεζες έχουν αναφέρει ότι οι δραστηριότητές τους θα πληγούν και το Λονδίνο θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την ενιαία αγορά της Ε.Ε. των 28 στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που αναμένεται να λάβει χώρα πριν από το τέλος του 2017, είναι υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Ερωτηθείς ο Schmitz αν η HSBC θα μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της στο Χονγκ Κονγκ σε περίπτωση ενός Brexit και αν θα προχωρούσε σε μετεγκατάσταση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της στο Ντίσελντορφ, απάντησε ότι «το τελευταίο είναι πιο πιθανή περίπτωση».
Αν και τόνισε ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν είναι από τις αρχικές εκτιμήσεις, συμπλήρωσε ότι οι κύριοι λόγοι που η HSBC επανεξετάζει τη θέση της έδρας της στο Λονδίνο είναι τα υψηλά μεγέθη των δραστηριοτήτων της στη Νοτιοανατολική Ασία, οι πιο αυστηροί κανόνες στις αμοιβές τραπεζιτών, αλλά και τα τραπεζικά τέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης