Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Παραμένουν ισορροπημένοι οι κίνδυνοι για την Τουρκία – Αντιστέκεται σθεναρά στα εξωτερικά σοκ

Fitch: Παραμένουν ισορροπημένοι οι κίνδυνοι για την Τουρκία – Αντιστέκεται σθεναρά στα εξωτερικά σοκ
Aν οι εκλογές του Νοεμβρίου οδηγήσουν στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη θα μπορούσαν να επωφεληθούν
Ισορροπημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι για την Τουρκία, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος επισημαίνει ότι αντιστέκεται σθεναρά στα πρόσφατα εξωτερικά σοκ.
Ειδικότερα, σε έκθεσή της με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2015, η Fitch σημειώνει ότι το κρατικό πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας συνεχίζει να συνδυάζει υψηλή έκθεση στις συνθήκες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς και άλλες διαρθρωτικές αδυναμίες, με ισχυρά δημόσια οικονομικά και ρεκόρ αντίστασης στα πρόσφατα εξωτερικά σοκ.
Αυτό αντανακλάται στο σταθερό outlook στην αξιολόγηση «ΒΒΒ-» της Fitch για την Τουρκία, η οποία επιβεβαιώθηκε τον περασμένο μήνα.
Οι πολύ μεγάλες εξωτερικές απαιτήσεις χρηματοδότησης που εκθέτουν την Τουρκία στην άρση του επενδυτικού κλίματος παραμένουν μια πιθανή πηγή κινδύνου για τη χώρα.
Η εξωτερική ρευστότητα της Τουρκίας είναι πιο αδύναμη έναντι της κατηγορίας αξιολόγησής της, με το ποσοστό διεθνούς ρευστότητας στο 70,3%, όμως δεν έχει καταγραφεί «ξαφνική παύση» κεφαλαίου κατά τη διάρκεια των περιόδων αστάθειας στις αγορές από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η χαμηλή σχέση κυβερνητικού χρέους προς ΑΕΠ της Τουρκίας είναι βασική υποστήριξη για την αξιολόγησή της, σημειώνει η Fitch, η οποία προβλέπει ότι η σχέση χρέους/ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 35,3% το 2015, κάτω από το μέσο όρο της αξιολόγησης «ΒΒΒ-» (42,7%), με το χρέος να αναμένεται να υποχωρήσει τα επόμενα δύο χρόνια και το ΑΕΠ να αυξηθεί.
Η δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία φαίνεται να λαμβάνει ευρεία πολιτική υποστήριξη, ακόμη και σε στιγμές υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας, με τις δεύτερες γενικές εκλογές μέσα στο 2015, που θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν για ένα εξίσου ασαφές αποτέλεσμα.
Το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών έχει ενισχυθεί από ορισμένα μέτρα, σημειώνει η Fitch, η οποία προβλέπει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 4,6% του τουρκικού ΑΕΠ το 2015 έναντι του 5,8% το 2014.
Ωστόσο, αυτό οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, παρά στις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα ή την δημόσια αποταμίευση.
Οι ενδείξεις είναι λιγοστές ότι η Τουρκία θα επιτύχει ένα καλύτερο μείγμα χρηματοδότησης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, όπως για παράδειγμα μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων.
Η σημασία της κατανάλωσης στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και τις επίμονα αδύναμες επενδύσεις επίσης υποδηλώνουν την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η αποτίμηση της τουρκικής λίρας προσθέτει επιπλέον προκλήσεις στη νομισματική πολιτική, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα χθες, Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015, με την Fitch να εκτιμά ότι θα αυξηθούν μετά την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED και ότι η προσέγγιση στη σχεδιαζόμενη ομαλοποίηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής θα καταστεί σαφέστερη.
Αν οι εκλογές του Νοεμβρίου οδηγήσουν στον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη θα μπορούσαν να επωφεληθούν.
Το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν στο ετήσιο συνέδριο της Fitch στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα, Πέμπτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης