Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Η Γαλλία επιχειρεί τη δημιουργία έταιρου πόλου στην Ευρωζώνη - Το αντίπαλο δέος της Γερμανίας

Stratfor: Η Γαλλία επιχειρεί τη δημιουργία έταιρου πόλου στην Ευρωζώνη - Το αντίπαλο δέος της Γερμανίας
Το Παρίσι δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις
Η επίσκεψη του F. Hollande στην Ελλάδα είναι σημαντική.
Η Γαλλία ήταν μία από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που προσπάθησε να εμποδίσει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, υπενθυμίζει στην τελευταία του ανάλυση το Stratfor.
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι οι Γάλλοι αξιωματούχοι είχαν βοηθήσει την Αθήνα στις διαπραγματεύσεις της με το Βερολίνο, ενώ είχαν συμβάλλει στη σύνταξη προτάσεων για τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου, ο Hollande συζητήσε την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα.
Το Παρίσι, σύμφωνα με το Stratfor, είναι ο βασικός σύμμαχος της Αθήνας, ιδίως μετά την υπόσχεση αναδιάρθρωσης του χρέους.
Αυτή η υπόσχεση θα αποτελέσει ένα από τα κύρια επιχειρήματα του Τσίπρα ώστε να δικαιολογήσει την ανάγκη της κυβέρνησής του να περάσει αυστηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Η Γαλλία έχει τους δικούς της λόγους να στηρίξει την Ελλάδα.
Η Γαλλία βλέπει τον εαυτό της ως ένα φυσικό εταίρο μεταξύ της νότιας και βόρειας Ευρώπης.
Καθώς η οικονομική ύφεση αποδυναμώνει τον πολιτικό ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία επιθυμεί να διατηρήσει μια σφαίρα επιρροής για να αντισταθμίσει το προβάδισμα της Γερμανίας στη Βόρεια Ευρώπη.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble πρόσφατα αποκάλυψε ότι μόνο η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος ήθελαν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Επίσης, η Γαλλία ενδιαφέρεται για τη διατήρηση μιας καλής σχέσης με την ελληνική κυβέρνηση για οικονομικούς λόγους.
Κατά τους προσεχείς μήνες, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων κρατικών εταιρειών και οι Γάλλοι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από τους ισχυρούς δεσμούς της κυβέρνησής τους με την Αθήνα.
Πράγματι, ο Hollande θα συνοδεύεται από αρκετούς Γάλλους επιχειρηματίες, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του Παρισιού για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Με τον ίδιο τρόπο που οι Ρώσοι και Γερμανοί επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για διάφορες ελληνικές εταιρίες, η Γαλλία δεν θέλει να μείνει πίσω στον αγώνα για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μια μακρά κούρσα, όμως, δεδομένου ότι οι ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις είναι εμφανώς αργές και πολύπλοκες.
Το Stratfor όμως καταλήγει τονίζοντας ότι παρά τις θερμές διμερείς σχέσεις, η Γαλλία αντιμετωπίζει έντονους περιορισμούς όταν πρόκειται να προσφέρει τη βοήθειά της προς την Ελλάδα.
Ενώ θα είναι πιθανώς πιο επιεικής από το Βερολίνο στην αξιολόγηση της Ελλάδας στο πρόγραμμα διάσωσης, θα προσπαθήσει να αποφύγει τη σύγκρουση με τους Γερμανούς, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους μόνο αν οι Έλληνες εμφανίσουν περαιτέρω πρόοδος στη μεταρρύθμιση της οικονομίας τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης