Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η Fed κυρίαρχος της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής – Μπορεί να «εκβιάσει» αποφάσεις της ΕΚΤ

Goldman Sachs: Η Fed κυρίαρχος της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής – Μπορεί να «εκβιάσει» αποφάσεις της ΕΚΤ
Οι επόμενες κινήσεις της Fed έχουν τη δύναμη να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, εκτιμά η Goldman Sachs
Την εκτίμηση ότι η Fed εξακολουθεί και παραμένει κυρίαρχος της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής διατυπώνει η Goldman Sachs.
Ειδικότερα, θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να «εκβιάσει» αποφάσεις και κινήσεις από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, ιδιαιτέρως λόγω της δυναμικής που έχει το δολάριο στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η Fed μπορεί να επηρεάσει τις επόμενες κινήσει της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς οι δικές της αποφάσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.
Σε περίπτωση που οι αξιωματούχοι της Fed αρχίσουν με δηλώσεις τους να στέλνουν μήνυμα στις αγορές ότι η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της θα καθυστερήσει πέραν του 2015, τότε η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα κινηθεί εκ νέου ανοδικά, κάτι που η ΕΚΤ δεν επιθυμεί.
Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να κινηθεί περισσότερο «επιθετικά», οδηγώντας τα επιτόκιά της σε αρνητικό επίπεδο, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Dirk Schumacher, οικονομολόγος της Goldman Sachs.
Ειδικότερα, τόνισε πως «αν οι αγορές συνεχίσουν να υποτιμούν το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2015, τότε ο Draghi ενδέχεται να αναγκαστεί να μειώσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο δανεισμού, ώστε να ενισχύσει το ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης