Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Η ΕΚΤ θα πυροδοτήσει άνοδο στις μετοχές και στα ομόλογα – Ποια νέα assets μπορεί να αγοράσει;

tags :
Royal Bank of Scotland: Η ΕΚΤ θα πυροδοτήσει άνοδο στις μετοχές και στα ομόλογα – Ποια νέα assets μπορεί να αγοράσει;
Η ΕΚΤ θέλει να γίνει Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας SNB;
Η ΕΚΤ θα πυροδοτήσει περαιτέρω άνοδο στις μετοχές και στα ομόλογα αναφέρει η Royal Bank of Scotland σε έκθεση της με αφορμή τις δηλώσεις Draghi του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι τον Δεκέμβριο θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο Μ. Draghi δεν εξέπληξε τις αγορές.
Αντιθέτως  ορισμένοι ανέμεναν την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και παρόλο που η αγορά απογοητεύτηκε, ουσιαστικά ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα για την επέκταση του προγράμματος αγορών assets από την ΕΚΤ.
Το ερώτημα τώρα είναι τι ακριβώς θα ανακοινώσει η ΕΚΤ και μέχρι ποιο διάστημα του 2017 θα παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να ακολουθήσει την στρατηγική της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Κατά την RBS είναι πιθανό η ΕΚΤ να προβεί και σε αγορές  εταιρικών ομολόγων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα ενώ σε ειδικές περιπτώσεις θα μπορούσε να αγοράσει και μετοχές υπό την μορφή κάποιων assets.
Με τον τρόπο αυτό θα πυροδοτηθεί ένα ράλι σε ομόλογα και μετοχές.
Η ΕΚΤ διαθέτει περίπου 100 δισεκ. δολάρια ίδια κεφάλαια και το ερώτημα είναι τι μπορεί να αγοράσει.
Η ΕΚΤ προετοίμασε το έδαφος για περισσότερη χαλάρωση, τον Δεκέμβριο.
Επίσης η άμεση σύγκριση με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας – είναι σήμερα η κεντρική τράπεζα με το μεγαλύτερο ισολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ 90%.



Κατά την  RBS η ΕΚΤ είναι ανοικτή σε ένα πλήρες μενού νομισματικής πολιτικής:
Όλες οι επιλογές εξετάζονται ακόμη και μια ακραία περίπτωση οι αγορές μετοχών.
 Κατά την RBS η επέκταση των αγορών σε άλλες μορφές πίστωσης θα μπορούσε θεωρητικά να διπλασιάσει το απόθεμα των προς αγορά assets σε 19 τρισεκ ευρώ.
Η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει περαιτέρω στην σε αγορές μη χρηματοπιστωτικών εταιρικών ομολόγων ύψους μιας αγοράς που φθάνει τα  893 δισεκ. ευρώ  που αξιολογούνται από ΒΒΒ και υψηλότερα.



Προσθέτοντας μετοχές στην γκάμα προς αγορά ομολόγων θα αποκτούσε πρόσβαση σε μια αγορά 7 τρισεκ. ευρώ.
Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ομολόγων τύπου municipal bond δηλαδή ομόλογα τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυτά τα ημικρατικού τύπου ομόλογα είναι μια άλλη επιλογή, που αντιστοιχούν σε μια αγορά 336 δισ.
Τα ημικρατικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης (ποσοστό μικρό σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου δημοτικά ομόλογα είναι 21% του ΑΕΠ).
Επίσης η ΕΚΤ θα μπορούσε απλώς να αγοράζει μεμονωμένα προσωπικά δάνεια από τις τράπεζες, διότι προφανώς, μέσω των αγορών ABS το αποτέλεσμα ήταν περιορισμένο:
Ένα κίνητρο για την ΕΚΤ να ξεκινήσει  πρόγραμμα αγοράς ABS το 2014 είχε ως στόχο να ενθαρρύνει την τιτλοποίηση δανείων, βοηθώντας τις τράπεζες και τους ισολογισμούς τους ώστε να ξεκινήσουν να χορηγούν νέα δάνεια.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη εναρμόνισης των κανόνων σε εθνικό επίπεδο, στους περιορισμούς των κεφαλαίων, ακόμη και για απλές πράξεις τιτλοποίησης και η έλλειψη κρατικής στήριξης.
Λαμβάνοντας υπόψη τη στασιμότητα που επικρατεί στο σκέλος της  αγορά τιτλοποιημένων δανείων, η ΕΚΤ θα μπορούσε, να αγοράζει  απευθείας δάνεια.
Η ΕΚΤ θέλει να γίνει Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας SNB;
Η SNB έχει ισολογισμό που ισοδυναμεί με το 90% του ΑΕΠ, το υψηλότερο μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών.
Το 90% του ΑΕΠ αποτελεί ένα θεωρητικό ανώτατο όριο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει περαιτέρω τον ισολογισμό προς το 70% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να λειτουργήσει.
Όπως έχουμε δει στην Ιαπωνία, όλα τα μέτρα δεν αποδίδουν.
Η RBS υποστηρίζει ότι όσο μεγαλύτερος  είναι ο ισολογισμός και όσο  πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία αγοράζει η κεντρική τράπεζα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για ζημίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης