Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αποσύρει τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών η Credit Suisse λόγω αβεβαιότητας

Αποσύρει τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών η Credit Suisse λόγω αβεβαιότητας
Αναμένει περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Την άρση των συστάσεων και των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, Alpha Bank, Εθνικής και Eurobank, αποφάσισε η Credit Suisse, λόγω του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας γύρω από το μέγεθος και τη μορφή των αυξήσεων κεφαλαίου.
Σύμφωνα με την τελευταία 16σέλιδη ανάλυση της με τίτλο «Uncertainty reigns» (Η αβεβαιότητα βασιλεύει), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Credit Suisse επισημαίνει ότι ο κλάδος θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την ομαλοποίηση της κερδοφορίας του, εξαιτίας των δυσμενέστερων μακροοικονομικών συνθηκών.
Όπως αναφέρει, παρόλο που το μέγεθος των απαιτούμενων αυξήσεων κεφαλαίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα, η αβεβαιότητα θα περιοριστεί μόνο εάν ανακοινωθεί η μορφή της ανακεφαλαιοποίησης (συνδυασμός κοινών μετοχών / μη απομειωμένων εναλλακτικών μέσων), οι δράσεις των διοικήσεων με στόχο τη μείωση των αναγκών και το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης όλων αυτών των ενεργειών.
Ως εκ τούτου, η Credit Suisse αναμένει το τελικό σχήμα του τραπεζικού συστήματος να παραμένει ασαφές για αρκετές εβδομάδες ακόμα.

Αλλαγές στις εκτιμήσεις για τα μεγέθη


Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων θα παραμείνουν, καθώς δεν είναι σαφές ακόμη πόσο αυστηρά θα είναι τα κριτήρια της αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων από την ΕΚΤ.
Η Credit Suisse προβλέπει να παραμείνει σχετικά σταθερή η κάλυψη για το σχηματισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ 230-100 μ.β. την περίοδο 2015- 2017.
Επίσης, εκτιμά ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι της τάξεως των 190-100 μ.β. του κόστους κινδύνου εξαιτίας:
(i) των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και της εξυπηρέτησης του χρέους λόγω της επιτάχυνσης του ρυθμού σχηματισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και
(ii) του δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής.
Η Credit Suisse βλέπει ότι ο κίνδυνος για ένα κούρεμα στις αξίες εξασφαλίσεων με ακίνητα υψηλό, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας της αγοράς, εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει νέες ανάγκες ύψους 5,5 δισ. ευρώ (με haircut 30%), για τις τρεις ελληνικές τράπεζες.





... Και η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει υψηλή

Αν και η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει ελαφρώς τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εγχώρια πολιτική, και οι επιπτώσεις από τις νέες μεταρρυθμίσεις, παραμένει ασαφής.
Μάλιστα, η Credit Suisse δεν παραβλέπει την πιθανότητα των αρνητικών επιπτώσεων στην κερδοφορία των τραπεζών από τις μεταρρυθμίσεις.



Κίνδυνοι σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων

Η Credit Suisse υποθέτει οι δείκτες NPL να αυξηθούν κατά 230-100 μ.β. την περίοδο 2015-2017.
Μάλιστα, αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος ο σχηματισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι υψηλότερος από τις εκτιμήσεις.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης