Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Στα 13 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών - Τα χειρότερα είναι εμπρός

Goldman: Στα 13 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών - Τα χειρότερα είναι εμπρός
Μπορεί τα αποτελέσματα του 9μηνου του 2015 των ελληνικών τραπεζών να μην είναι τόσο άσχημα όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, ωστόσο τα χειρότερα για τον κλάδο είναι ακόμη μπροστά
Στα 13 δισ. ευρώ τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs, με αφορμή τα αποτελέσματα των stress test τα οποία θα ανακοινωθούν το προσεχές Σάββατο, ενώ εξαιτίας του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, ο «λογαριασμός» μπορεί να ανέβει στα 20 δισ. ευρώ.
Στην σημερινή της 26σέλιδη ανάλυση με τίτλο «Stress test pave way for recaps; we estimate €13bn(mid) - €20bn(max)» (Τα stress test θα ανοίξουν το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση: Εκτίμηση αναγκών στα 13 δισ (μέση)- 20 δισ. (ανώτερη), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι το εύρος των αναγκών αναμένεται να διαμορφωθεί στα 7-20 δισ. ευρώ.

Embedded image permalink

Η Goldman Sachs αποδίδει το μεγάλο εύρος των εκτιμήσεων στον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι εκτιμήσεις ανακεφαλαιοποίηση  υποθέτουν ότι την παραμονή της επιλεξιμότητας των υφιστάμενων ισορροπιών για τα DTC (13 δισ. ευρώ)
Μπορεί τα αποτελέσματα του 9μηνου του 2015 των ελληνικών τραπεζών να μην είναι τόσο άσχημα όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί, ωστόσο τα χειρότερα για τον κλάδο είναι ακόμη μπροστά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι απώλειες των δανείων αναμένεται να φτάσουν τα 23 δισ. ευρώ, οδηγόντας το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45% (παρόμοιο με της Κύπρου), με τον δείκτη κάλυψης στο 60% -70%.
Embedded image permalink
Ζημιές σε τίτλους και επενδύσεις φαίνονται σχετικά μέτριες, καθώς η έκθεση είναι περιορισμένη και αποτιμημένη σε μεγάλο βαθμό στα χαρτοφυλάκια marked to market (c.85%).
Κατά συνέπεια, η ανάλυσή της ενσωματώνει μια μέτριο προσαρμογή της τάξεως του 1-2 δισ. ευρώ (κυρίως από ένα κούρεμα c.45% σε ελληνικά ομόλογα σε ονομαστικές τιμές).
Επίσης αναμένεται μειωμένη κερδοφορία (>35% κάτω από τα σημερινά επίπεδα).
Τα προ-προβλέψεων κέρδη των τραπεζών, τα οποία προσφέρουν μια κρίσιμη βάση έναντι ζημιών από χορηγήσει, είναι πιθανό να βρεθούν υπό πίεση στο σημερινό περιβάλλον.

Αναλυτικά οι παραδοχές:

Embedded image permalink

Οι 4 ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 36 δισ. ευρώ στους δύο προηγούμενους γύρους αναδιάρθρωσης

Embedded image permalink

(Πρώτη Ενημέρωση: 15:44, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης