Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Θα ήταν λάθος κίνηση μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο;

Deutsche Bank: Θα ήταν λάθος κίνηση μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο;
Η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα των επενδυτών, για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια, μέσα από δύο γραφήματα...
Θα ήταν λάθος μια αύξηση των επιτοκίων της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, της Federal Reserve, το Δεκέμβριο;
Οι απαντήσεις των επενδυτών σε αυτό το ερώτημα είναι κρίσιμες, αν όχι για κανέναν άλλο λόγο, επειδή οι προφητείες τους μπορεί να είναι αυτοεκπληρούμενες, γράφει χαρακτηριστικά το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.
Όσο πιο κοντά έρχεται μία πιθανή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, κάποιοι επενδυτές ολοένα εμφανίζονται και πιο ανήσυχοι μήπως η κεντρική τράπεζα διαπράττει ένα αβίαστο λάθος.
Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται στον διεθνή Τύπο η φράση «λάθος στη δημοσιονομική πολιτική»:



Ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, έχει να δείξει ένα άλλο γράφημα, το οποίο δείχνει ότι η αγορά δεν φαίνεται να ανησυχεί ότι μία πιθανή αύξηση των επιτοκίων θα έφερνε τον πανικό…
Οι αποδόσεις του διετούς και δεκαετούς δημόσιου χρέους των ΗΠΑ αυξήθηκε σε απάντηση στο επιθετικό ανακοινωθέν της Fed:



Ο Slok, της Deutsche Bank εξηγεί:
Οι περισσότερες από τις συζητήσεις με τους πελάτες μου μετά την ανακοίνωση της Fed, επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι η κίνηση αυτή της κεντρικής τράπεζας ήταν πιο επιθετική από ότι αναμενόταν, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει μακροπρόθεσμα τα επιτόκια...
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την άποψη, την οποία ακούω μερικές φορές σε συζητήσεις με πελάτες, ότι η αύξηση της Fed τον Δεκέμβριο θα μπορούσε να εκληφθεί από τις αγορές ως ένα πολιτικό σφάλμα, και ως εκ τούτου τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα μειωθούν.
Ή για να το θέσουμε διαφορετικά, με βάση την ανοδική τάση στις τιμές των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, δεν νομίζω ότι η αγορά τον Δεκέμβριο θα ερμηνεύσει μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed ως λάθος πολιτική.
Αντ 'αυτού, οι αγορές μας λένε ότι θα πρέπει να αναμένουμε ότι η απογείωση της Fed θα πρέπει να πιέζει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια ακόμη υψηλότερα».
Ο συλλογισμός είναι ο εξής:
Εάν η 10-ετής απόδοση του δημοσίου χρέους υποχωρεί στην προοπτική η Fed να αυξήσει τα επιτόκια, αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά ρυθμίζουν ανάλογα τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό προς τα κάτω, λόγω της ανησυχίας ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αποτρέψει την αμερικανική οικονομία από την ανάπτυξη.
Από την άλλη πλευρά, η διαφορά μεταξύ των πενταετών αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και των αποδόσεων των 30ετών ομολόγων μειώθηκε στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fed, κάτι το οποίο θα έστελνε το αντίθετο μήνυμα - ότι οι επενδυτές έχουν συμπεράνει ότι μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα οδηγούσε σε επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης