Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αναμενόμενες οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών - Πρόκληση η κάλυψή τους για ορισμένες

tags :
Goldman Sachs: Αναμενόμενες οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών - Πρόκληση η κάλυψή τους για ορισμένες
Οι νέοι κανόνες δίνουν στην κυβέρνηση πιο διακριτική ευχέρεια στο να επιβάλει απώλειες στους ιδιώτες πιστωτές και στην ενίσχυση της θέσης του ΤΧΣ
Καμία έκπληξη δεν προκάλεσαν τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία υπενθυμίζει ότι είναι εντός του εύρους που είχε εκτιμήσει νωρίτερα (7-20 δισ. ευρώ).
Στη σημερινή της 39σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Stress test: Total recap of €14.4bn at mid-point of GSe (€13.2bn)»  (Stress test: συνολικές ανάγκες 14,4 δισ., στη μέση της εκτίμησης της Goldman Sachs [13,2 δισ]), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs υπνθυμίζει ότι συνολικά, από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μετά από σύγκριση των δεικτών φερεγγυότητας βάσει της προβολής με τα ελάχιστα όρια που είχαν καθοριστεί για την άσκηση.
Η αναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές θα είναι η τρίτη από το 2013, με τους πρώτους δύο γύρους να φτάνουν το συνολικό ύψος των 36,3 δισ..
Το 2013, οι τράπεζες είχαν αντλήσει 28 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα των ζημιών από το PSI, και το 2014 είχαν αντλήσει 8,3 δισ. με το τεστ αντοχής της ΤτΕ.

Embedded image permalink

Το μέγεθος της τρέχουσας ανακεφαλαιοποίησης δεν εκπλήσσει, αλλά μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για (ορισμένες) τράπεζες.

Embedded image permalink

Επίσης, ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση αποσκοπεί στο να ενθαρρυνθεί τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Εάν μια τράπεζα καλύψει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου από ιδιωτικά κεφάλαια, τότε οι ευρωπαϊκές αρχές θα προχωρήσουν στην ενεργοποίηση της κατανομής των ζημιών στους ομολογιούχους (κύριας και μειωμένης εξασφάλισης), και η επίπτωση θα εξαρτηθεί από το ύψος της κρατικής βοήθειας σε σχέση με το συνολικό ποσό των αυξήσεων.
Οσο περισσότερη κρατική βοήθεια λάβει μια τράπεζα τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις στους ομολογιούχους.
Οι νέοι κανόνες δίνουν στην κυβέρνηση πιο διακριτική ευχέρεια στο να επιβάλει απώλειες στους ιδιώτες πιστωτές και στην ενίσχυση της θέσης του ΤΧΣ.
Ο νέος νόμος (1) επιτρέπει την επιλεκτική διάσωση των πιστωτών, ακόμη και σε περίπτωση προληπτικής στήριξης με δημόσια κεφάλαια (δηλαδή δυσμενές σενάριο), (2) πλήρη δικαιώματα ψήφου για το ΤΧΣ και (3) αυξημένες εξουσίες διακυβέρνησης στο ΤΧΣ (π.χ.
το δικαίωμα να ορίσει ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου με πρόσθετες εξουσίες εποπτείας).

Οι μακροικονομικές εκτιμήσεις στις τρεις τελευταίες ασκήσεις stress test

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης