Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η πτώση του πετρελαίου οδηγεί την Σαουδική Αραβία... στις αγορές ομολόγων - Το χρέος στο 50% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια από 6,7%

Η πτώση του πετρελαίου οδηγεί την Σαουδική Αραβία... στις αγορές ομολόγων - Το χρέος στο 50% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια από 6,7%
H σχέση χρέους προς ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας το 2015 ήταν μόλις 6,7% από τα χαμηλότερα παγκοσμίως
Η συνεχής πτώση των τιμών του πετρελαίου οδηγεί την Σαουδική Αραβία στον δανεισμό από τις διεθνείς αγορές.
Στελέχη της Σαουδικής Αραβίας αναφέρουν ότι ποσοστό του χρέους θα μπορούσε να εκτιναχθεί έως 50% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, εντός πέντε ετών, από 6,7% το 2015 και 17,3% το 2016.
Η Σαουδική Αραβία έχει πολύ χαμηλό χρέος προς ΑΕΠ και από τα χαμηλότερα παγκοσμίως.
Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος εκδόσεων ομολόγων είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2016, ενώ ήδη διεθνείς επενδυτικές τράπεζες έχουν προσεγγίσει την Σαουδική Αραβία για να αναλάβουν ως σύμβουλοι των εκδόσεων.
"Τα επίπεδα του χρέους εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά στην Σαουδική Αραβία η οποία θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του προυπολογισμού χωρίς να απορροφά ρευστότητα από τις εγχώριες τράπεζες ανέφερε στέλεχος της Abu Dhabi Commercial Bank
Η Σαουδική Αραβία οδηγήθηκε στην λύση του δανεισμού μέσω των διεθνών αγορών λόγω της επίπτωσης στα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου, από  115 δολάρια το βαρέλι το 2014 σε 50 δολάρια σήμερα.
Κατά το 2014 η Σαουδική Αραβία μείωσε τα συναλλαγματικά της αποθέματα από τα 737 δισεκ. δολάρια  στα 647 δισεκ. δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2015 ή χαμηλό 3 ετών.
Η Σαουδική Αραβία άρχισε να εκδίδει εγχώρια ομόλογα το καλοκαίρι του 2015 για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει να εκδίδει στην εγχώρια αγορά για 12 με 18 μήνες, σύμφωνα με αξιωματούχους, αλλά θα πρέπει να μην αντλεί ρευστότητα μόνο από τον ιδιωτικό τομέα της χώρας.

Chart: Saudi Arabia's growth slows with oil price decline


Chart: Government debt set to grow


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης