Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche: Απρόθυμος ο ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο, αλλά η απειλή του Grexit μπορεί να τον αλλάξει...

tags :
Deutsche: Απρόθυμος ο ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο, αλλά η απειλή του Grexit μπορεί να τον αλλάξει...
Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εξαρτάται από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Το σύνηθες πρότυπο των σκληρών διαπραγματεύσεων και οι συμφωνίες της τελευταίας στιγμής κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία βλέπει ότι ο θόρυβος γύρω από την Ελλάδα θα συνεχιστεί.
Στην τελευταία 31σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «It’s getting political», που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι η κύρια προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτύχει ελάφρυνση του χρέους.
Παρά το γεγονός ότι αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό με ό, τι έχει επισήμως συμφωνηθεί από το 2012, μέσω μιας επέκτασης της ωριμότητας και της μείωσης των τόκων, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χαιρετίσει μια τέτοια συμφωνία ως σημαντική πολιτική νίκη.
Αλλά οι συμβιβασμοί θα πρέπει στο τέλος να επικρατήσουν.
Για παράδειγμα, ο ευρωπαϊκός Τύπος ανέφερε ότι μετά το καλοκαίρι υπήρχαν νέες διαφωνίες και καθυστερήσεις στην αναλυτική κατάρτιση των μέτρων του τρίτου προγράμματος.
Πράγματι, στις 9 Νοεμβρίου, το Eurogroup δεν συμφωνούσε με την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης 2 δις ευρώ.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι αυτό αποτελεί ένα μέρος της συνήθους σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και των εταίρων της, αλλά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για την πορεία της χώρας.
Πράγματι, τα σχόλια του Προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem αυτήν την εβδομάδα, καθώς και εκείνα του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκης σηματοδότησαν ότι μια συμφωνία σχετικά με το πλέον αμφιλεγόμενο ζήτημα - την προστασία της πρώτης κατοικίας και του νέου κώδικα πλειστηριασμών - είναι κοντά.
Μετά την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ ευρώ, η Ελλάδα θα πρέπει να εγκρίνει ένα άλλο πακέτο μέτρων μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου για την εκταμίευση της επόμενης δόσης (1 δισ ευρώ).
Η διαδικασία δεν μπορεί να είναι ομαλή, αλλά η Deutsche Bank περιμένει η Ελλάδα να συμμορφωθεί.
Άλλωστε, η χώρα αντιμετωπίζει πολλές δόσεις αποπληρωμής προς το ΔΝΤ μεταξύ 7 έως 13 Ιανουαρίου (συνολικά 1,7 δισ. ευρώ).
Επιπλέον, ο Τσίπρας επιθυμεί να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση στην καταβολή μισθών και συντάξεων πριν από την περίοδο των διακοπών.
Συνολικά, αναμένεται μια θετική έκβαση της πρώτης αναθεώρησης και της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.
Εκτός από αυτά τα κίνητρα για την Ελλάδα, οι εταίροι φαίνεται να επιλέγουν μία πιο ευέλικτη προσέγγιση.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης δεν μπορεί να sine qua non για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τα stress test το κεφαλαιακό έλλειμμα ανέρχεται σε 14,4 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες - μέρος του οποίου θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στο ΤΧΣ - μειώνοντας το ποσό των 86 δισ. του τρίτου πακέτου στήριξης.
Θα είναι ένα θετικό σημάδι εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρωθεί πριν από το νέο έτος, ανέφερε η Deutsche Bank.
Αυτό θα είναι περισσότερο για πολιτικούς λόγους από ό, τι η εφαρμογή της οδηγίας BRRD τον Ιανουάριο.
Η BRRD απαιτεί ένα σημαντικό bail-in - περίπου 9% του παθητικού μιας τράπεζας, πριν δοθεί δημόσιο χρήμα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό θα σήμαινε πιθανόν ένα bail-in για τους καταθέτες.
Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί ότι ένα bail-in για τους καταθέτες θα αποτέλεσε ένα σημαντικό κίνδυνο για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εξαρτάται από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Υπάρχουν λόγοι για να είναι κανείς απαισιόδοξος, λόγω της κακής εφαρμογής των προηγούμενων προγραμμάτων και την απειρία της σημερινής κυβέρνησης. Επιπλέον, αν και είναι αλήθεια ότι μετά τις ελληνικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε ένα πιο μετριοπαθές κόμμα, αλλά εξακολουθεί να είναι απίθανο να είναι υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στην έλλειψη της κυριότητας του νέου προγράμματος.
Αλλά υπάρχουν επίσης λόγοι να πιστέψει κανείς ότι αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον λίγο διαφορετική:
- Πρώτον, το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι.
Το Grexit δεν είναι πλέον ταμπού, οπότε το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Αν επανεμφανιστεί κάποιο αδιέξοδο, όπως και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι πιστωτές θα δρομολογήσουν το Grexit.
Η τελευταία στάση σκλήρυνσης της Merkel για τη μετανάστευση δείχνει την επιρροή της συντηρητικής παράταξης στη Γερμανία.
Δεδομένου ότι οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται υπερ του ευρώ, οι πολιτικοί μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα κίνητρα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις της χώρας.
- Δεύτερον, μπορεί να υπάρχει ένα κίνητρο για να μειωθεί η διάρκεια των αξιολογήσεων του προγράμματος.
Μια μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναστολή των δόσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την εξόφληση των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.
Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία εισαγωγή νέων ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίου.
Λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό κόστος, οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να αποφύγουν αυτές τις επιπτώσεις, καταλήγει η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης