Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Μεταρρυθμιστική κόπωση και προσφυγικό απειλούν την Ευρώπη - Kύμα υποβαθμίσεων στις αναδυόμενες το 2016

tags :
Fitch: Μεταρρυθμιστική κόπωση και προσφυγικό απειλούν την Ευρώπη - Kύμα υποβαθμίσεων στις αναδυόμενες το 2016
Να βρεθούν εκτός επενδυτικής βαθμίδας κινδυνεύουν Ρωσία και Βραζιλία, σύμφωνα με τη Fitch
Με ένα νέο κύμα υποβαθμίσεων θα βρεθούν αντιμέτωπες οι αναδυόμενες αγορές το 2016, προειδοποιεί αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ενώ εντοπίζει τους κυριότερους κινδύνους για τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Η πτώση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, σε συνδυασμό με την αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, απειλούν τις αξιολογήσεις και των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch, James McCormack, οι αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής θα δουν τις περισσότερες υποβαθμίσεις στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
Για τους επενδυτές, ένα από τα μείζονα ζητήματα είναι το γεγονός ότι πoλλές αναδυόμενες αγορές βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με junk αξιολογήσεις, μετά από μια δεκαετία προνομίων που απέρρεαν από την παραμονή τους στην επενδυτική βαθμίδα.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη Ρωσία, η Fitch είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης που διατηρεί την αξιολόγησή της στην επενδυτική βαθμίδα.
Επίσης το ενδιαφέρον στρέφεται και στη Βραζιλία, εν αναμονή των αποφάσεων του οίκου για ενδεχόμενη υποβάθμισή της σε junk από την τελευταία επενδυτική βαθμίδα που βρίσκεται σήμερα (ΒΒΒ-).
Η JP Morgan έχει εκτιμήσει ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση θα οδηγήσει σε μείωση της αξίας των βραζιλιάνικών ομολόγων κατά 20 δισ. δολ.
«Η Βραζιλία δείχνει η πιο ευάλωτη ώστε να χάσει την επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο αναλυτής της Fitch, με τον οίκο να επανεξετάζει την αξιολόγηση στις αρχές του 2016.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι η λιγότερο ευάλωτη.
Επίσης οι προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, με φόντο την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, αναμένεται να επηρεάσουν τις αξιολογήσεις των αναδυόμενων αγορών.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Ευρώπη

Όσον αφορά την Ευρώπη, το μεγαλύτερο ρίσκο για το 2016 απορρέει από την κόπωση στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις αυξημένες προσφυγικές ροές από τη Συρία.
Επίσης, πιθανό ρίσκο αποτελεί και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με υποβάθμιση outlook σε σταθερό από θετικό απειλείται η Πορτογαλία, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις, σύμφωνα με τον McCormack.
Για τη Βρετανία, ο αναλυτής της Fitch τόνισε ότι είναι νωρίς να κριθεί αν ενδεχόμενη έξοδος από την Ε.Ε. θα επηρεάσει την αξιολόγηση ΑΑ+.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης