Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέα μείωση του αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων - Οι επιπτώσεις για τις τράπεζες

Deutsche Bank: Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέα μείωση του αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων - Οι επιπτώσεις για τις τράπεζες
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων κατά 10 ή 20 μονάδες βάσης, στο -0,30% ή -0,40%
Τις επιπτώσεις που θα έχει η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από την ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίαση, σκιαγραφεί σε ανάλυσή της η Deutsche Bank, με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 2015.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων κατά 10 ή 20 μονάδες βάσης, στο -0,30% ή -0,40%.
Όπως σχολιάζει η γερμανική τράπεζα, στόχος της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων είναι να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, μέσω της υποτίμησης του ευρώ και της ενίσχυσης στην εγχώρια ζήτηση.
Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, δεδομένης της πλεονάζουσας ρευστότητας στο ευρωσύστημα, τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων λειτουργούν ως φόρος στις τράπεζες.

Embedded image permalink

Τα αρνητικά επιτόκια οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού μέσω ενός πιο αδύναμου ευρώ και μέσω της αύξησης στην εγχώρια ζήτηση.
Θεωρητικά τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων έχουν ως αποτέλεσμα οι καταθέτες να κρατούν κρυμμένα τα μετρητά τους κάτω από τα στρώματα ή να τα ξοδεύουν και να τα επενδύουν.
Στην πράξη, σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι τράπεζες επειδή διστάζουν να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια στους καταθέτες, αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού, με αποτέλεσμα οι πιστωτικές συνθήκες να γίνονται πιο «σφικτές».
Τα αρνητικά επιτόκια είναι κοστοβόρα για τα πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους η ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει το κόστος για τις τράπεζες.

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης