Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Συγνώμη... κάναμε λάθος - Υπερεκτιμήσαμε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ

tags :
Goldman Sachs: Συγνώμη... κάναμε λάθος - Υπερεκτιμήσαμε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ
Σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι νέες εκτιμήσεις στην αγορά συναλλάγματος
Σε μία ιδιαίτερη παραδοχή προέβη η Goldman Sachs, με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας συγνώμη από τους πελάτες της διότι... παρερμήνευσε τις δηλώσεις του Mario Draghi.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, λαμβάνοντας υπόψη τα αντιφατικά μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ζήτημα του QE, αρχής γενομένης από το «ξεπούλημα» του Bund τον Μάιο, είχαν σκεφτεί ότι υπήρχαν μεγαλύτερα στοιχήματα από τις συνήθεις εκτιμήσεις γύρω από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Πράγματι, ο Πρόεδρος Μ. Draghi είχε δώσει ένα ισχυρό μήνυμα, εν μέρει για να διορθώσει κάποια από τις ζημιές που προκλήθηκαν, στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στην τελευταία όμως συνεδρίαση της η ΕΚΤ έκανε την αρνητική έκπληξη, πιάνοντας μας εξαπίνης, ενώ, κατά την άποψη της Goldman Sachs, έκανε περαιτέρω ζημιά στην αξιοπιστία της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όπως δείχνει ο παρακάτω πίνακας, η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ήταν μικρότερη του αναμενομένου, οδηγώντας υψηλότερα το ευρώ.
Η μεγαλύτερη απογοήτευση ήρθε στη συνέντευξη Τύπου, όταν η μικρότερη από το αναμενόμενο επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, ήταν ένα ακόμη μήνυμα για την επιφυλακτική στάση της ΕΚΤ, οδηγώντας πάλι το ευρώ κοντά στα επίπεδα του 1,09 δολαρίου.
Η εντύπωση, όμως της Goldman Sachs από τη συνέντευξη Τύπου ήταν ότι αυτό το μήνυμα ήταν σκόπιμο, έτσι ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να φαίνεται ότι είναι πολύ λιγότερο πρόθυμο σε μια επιθετική διευκόλυνση της νομισματικής πολιτικής.
 


Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν η ΕΚΤ έχει πράγματι στοχεύσει στην ποσοτική χαλάρωση.
Το ερώτημα τέθηκε επίσης στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η μεταβλητότητα των αποδόσεων των Bund ενέγειρε ερωτήματα για το αν η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να σταθεροποιήσει τις αποδόσεις σε ασφαλές επίπεδο και να ενθαρρύνει τις μετατοπίσεις χαρτοφυλακίων σε περιουσιακά στοιχεία με περισσότερο ρίσκο.
Από τη σκοπιά των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η Goldman Sachs βρίσκεται υπό αναθεώρηση των προβλέψεων της, τις οποίες θα δημοσιοποιήσει σύντομα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης