Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Open Europe: «Σήμα κινδύνου» για την Ε.Ε. η ιστορική νίκη της Le Pen - H Ευρώπη πρέπει να ακούσει τον Cameron

tags :
Open Europe: «Σήμα κινδύνου» για την Ε.Ε. η ιστορική νίκη της Le Pen - H Ευρώπη πρέπει να ακούσει τον Cameron
Θα ήταν απλοϊκό να υποστηρίξει κανείς ότι το αποτέλεσμα οφείλεται μόνο στην αντίδραση των ψηφοφόρων στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι
Η ιστορική νίκη του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» της Marine Le Pen πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη, προειοδοποιεί ο πολιτικός αναλυτής του Open Europe, Vincenzo Scarpett, με άρθρο του στη βρετανική Telegraph.
Όπως τονίζει, θα ήταν απλοϊκό να υποστηρίξει κανείς ότι το αποτέλεσμα οφείλεται μόνο στην αντίδραση των ψηφοφόρων στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η άνοδος του Εθνικού Μετώπου καταγράφεται σε διάφορες περιοχές, από την πλούσια γαλλική Ριβιέρα, μέχρι την αγροτική περιοχή της Βουργουνδίας.
Σε γενικές γραμμές, η Γαλλία παραμένει ένα συγκεντρωτικό κράτος.
Παρά την πρόσφατη εδαφική μεταρρύθμιση που έχει επεκτείνει τις αρμοδιότητές τους, οι γαλλικές περιφέρειες εξακολουθούν να έχουν σχετικά περιορισμένες αρμοδιότητες σε σύγκριση με, για παράδειγμα, τους Ισπανούς ομολόγους τους, σχολιάζει ο αναλυτής του Open Europe.
Παρόλα αυτά, μια επικράτηση στις περιφερειακές εκλογές θα βοηθήσει τη Le Pen να διευρύνει τη βάση της ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.
Είναι γεγονός ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση αποτέλεσε το πρώτο τεστ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία.
Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Scarpett, θα ήταν απλοϊκή η προσέγγιση ότι η ενίσχυση της Le Pen οφείλεται μόνο σε αυτή τη συγκυρία.
Όπως υπενθυμίζει, η δημοφιλία του προέδρου Francois Hollande εκτινάχθηκε στον απόηχο των επιθέσεων, ωστόσο τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν απογοητευτικά για τους Σοσιαλιστές.
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Το Εθνικό Μέτωπ βρίσκεται στα φόρτε του από τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014.
Το κόμμα της Le Pen δεν είναι πλέον ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, έστω και σε τοπικό επίπεδο προς το παρόν.
Πίσω από την άνοδο του Εθνικού Μετώπου, βρίσκονται πολλοί λόγοι, όπως η απογοήτευση από τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Κομισιόν, μόλις το 32% των Γάλλων εμπιστεύεται την Ε.Ε. έναντι 51% που δεν την εμπιστεύονται.
Ένα από τα βασικά μαθήματα για τους Ευρωπαίους από το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι ότι η μεταρρύθμιση της Ε.Ε. δεν μπορεί πλέον να περιμένει.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να ακούσει τα αιτήματα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, David Cameron, όπως υποστηρίζει ο αναλυτής του Open Europe.
Η ιστορική νίκη της Le Pen ήταν ένα σήμα προς την Ευρώπη, αλλά δεν θα είναι το τελευταίο.
Και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης