Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα συμβάλλουν στη φυγή κεφαλαίων από μερίδια διαχείρισης διαθεσίμων

tags :
Fitch Ratings: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα συμβάλλουν στη φυγή κεφαλαίων από μερίδια διαχείρισης διαθεσίμων
Oι διαχειριστές κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μαζικών ρευστοποιήσεων μεριδίων πελατών τους
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) να μειώσει περαιτέρω - σε -0,30% - το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων τραπεζών σε ευρώ και ταυτόχρονα να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του ευρώ, είναι πολύ πιθανό ότι θα καταστήσει τις αποδόσεις των κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων ακόμα περισσότερο αρνητικές, επιτείνοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζουν για τη διατήρηση των υπό διαχείρισης κεφαλαίων τους.
Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή του ο διεθνής οίκος πιστολήπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, σύμφωνα με τον οποίο οι αποδόσεις των βραχυπροθέσμων ομολόγων σε ευρώ συνεχίζουν να κατατρακυλούν μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου 2015, ενώ οι αποδόσεις τίτλων ωρίμανσης πέραν των τριών μηνών έχουν, αντιστρόφως, αυξηθεί.
Όμως, η έκθεση των κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων είναι μεγαλύτερη σε τίτλους ωρίμανσης μικρότερης των τριών μηνών, λόγος για τον οποίο η εξέλιξη θα τους προκαλέσει αρνητικές συνέπειες.
Όπως είναι λογικό, οι διαχειριστές κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μαζικών ρευστοποιήσεων μεριδίων πελατών τους, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν «χρηματική ποινή» στους διαχειριστές των κεφαλαίων τους.
Παρά τις εξελίξεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τους τελευταίους μήνες, οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν αποδεχθεί πως δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για θετικές αποδόσεις των χρηματών τους, γεγονός που προκάλεσε μια ήπια αύξηση των κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων στο τρίτο τρίμηνο 2015.
Ο κίνδυνος μεγάλων δυνητικών διακυμάνσεων στις αποδόσεις των βραχυπροθέσμων ομολόγων εκθέτει τους διαχειριστές σε αντίστοιχες διακυμάνσεις αποδόσεων των κεφαλαίων που διαχειρίζονται, γεγονός που θα συμβάλλει στην «έξοδο» περισσότερων - αν και όχι μαζικών - κεφαλαίων από μερίδια διαχείρισης διαθεσίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης