Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το πετρέλαιο πλήττει τις τράπεζες των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου – Αρνητικό το outlook

Fitch: Το πετρέλαιο πλήττει τις τράπεζες των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου – Αρνητικό το outlook
Στα 55 δολάρια το βαρέλι εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί το 2016 η τιμή του πετρελαίου Brent
Αρνητικές είναι οι προοπτικές των τραπεζών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, σημειώνει σε έκθεσή της με σημερινή ημερομηνία η Fitch Ratings, επισημαίνοντας ότι η αδυναμία των τιμών του πετρελαίου επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη και αυτό πλήττει τη ρευστότητα και τα κέρδη των τραπεζών.
Περίπου το 70% του ΑΕΠ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου οδηγείται, αμέσως ή εμμέσως, από το πετρέλαιο, υπογραμμίζει η Fitch και σημειώνει ότι η πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου Brent το 2016 είναι στα 55 δολάρια το βαρέλι.
H Fitch προβλέπει βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη το 2016 για τις περισσότερες χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που απαρτίζεται από έξι κράτη: Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν και Σαουδική Αραβία.
Όπως σημειώνει το Κουβέιτ αποτελεί εξαίρεση, όπου η ανάπτυξη 3,5% θα υποστηριχθεί από τις ισχυρές δημόσιες δαπάνες.
Από την άλλη πλευρά, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά αξιοσημείωτη οικονομική επιβράδυνση στη Σαουδική Αραβία, όπου προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα υποχωρήσει στο 1,9% το 2016 από το 4% το 2015, το Κατάρ (ανάπτυξη ΑΕΠ 3,7% το 2016 από 4,3% το 2015) και το Ομάν (ανάπτυξη ΑΕΠ 2,7% το 2016 από 3,4% το 2015).
Παράλληλα, εκτιμά μέτρια υποχώρηση των προβλέψεων για Μπαχρέιν και Αμπού Ντάμπι.
Τα assets του τραπεζικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας αντιπροσωπεύουν το 70% του ΑΕΠ, κάτι που είναι χαμηλό, σημειώνει η Fitch και επισημαίνει ότι η αυτόνομη ικανότητα του κλάδου είναι υψηλή.
Όμως, συμπληρώνει, καθώς μειώνει τα ξένα assets για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της, η ικανότητα του κράτους να υποστηρίξει της τράπεζες μπορεί να βρεθεί υπό πίεση.
Ακόμη σημειώνει ότι αναμένει τα επίπεδα κεφαλαίων να παραμείνουν υγιή για τις υπό αξιολόγηση τράπεζες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης