Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ιστορική συμφωνία για το Κλίμα υπεγράφη στο Παρίσι - 195 χώρες δεσμεύτηκαν να διασώσουν τον πλανήτη

tags :
Ιστορική συμφωνία για το Κλίμα υπεγράφη στο Παρίσι - 195 χώρες δεσμεύτηκαν να διασώσουν τον πλανήτη
Μετά την υπογραφή της από 195 χώρες η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από ένα μεγάλο αριθμό χωρών προκειμένου να εφαρμοστεί
Μετά από σχεδόν 20 χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων για το Κλίμα, οι εκπρόσωποι 200 χωρών που βρέθηκαν στο Παρίσι, στα πλαίσια της Συνόδου του ΟΗΕ, συμφώνησαν επιτέλους σε μια «ιστορική» δέσμη μέτρων που μετά από δεκαετίες θα περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 μονάδες.
«Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία ή οποία είναι και δίκαιη» τόνισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius, ο όποιος σύμφωνα με το Reuters, τόνισε ότι «η συμφωνία έρχεται στο τέλος ενός από τους πιο ζεστούς χρόνους και μετά από προσπάθειες τεσσάρων χρόνων που καταβάλει ο ΟΗΕ, διάστημα στο οποίο συχνά τα συμφέροντα των πλούσιων χωρών ήταν πάνω από το μέλλον των φτωχών».
Το κείμενο των 31 σελίδων, που συζητείται αυτή την ώρα, θέτει ως κεντρικό στόχο τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα «αρκετά κάτω» από τους δύο βαθμούς Κελσίου, και καλεί τη διεθνή κοινότητα να «προσπαθήσει να τη μειώσει» ακόμα περισσότερο, στον 1,5 βαθμό.
Το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ακόμη, ότι μέσα στο δεύτερο μισό του αιώνα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πετύχουν μια ισορροπία ανάμεσα στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκήπιο και την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τα δάση.
Σύμφωνα με το Reuters, οι περισσότεροι περιβαλλοντολόγοι ερμηνεύουν αυτή τη δέσμευση ως μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα.
Μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις ήταν τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών του πλανήτη που συχνά υπονομεύουν τέτοιες συμφωνίες.
Στο τελικό σχέδιο προβλέπεται ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια το λιγότερο 100 δισ. δολαρίων το χρόνο προκειμένου να μπορέσει ο αναπτυσσόμενος κόσμος να στραφεί σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που φέρνει η αλλαγή του κλίματος.
Αναγνωρίζει επίσης ότι πολλές νησιωτικές και άλλες ευάλωτες χώρες θα αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.
Δεν προβλέπει όμως σύστημα για την απόδοση οικονομικών αποζημιώσεων.
Το σχέδιο της συμφωνίας, τέλος, επιτυγχάνει έναν συμβιβασμό στον καταμερισμό των ευθυνών ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές του πλανήτη.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες υποστήριζαν ότι οι πλούσιες χώρες, όπως ορίστηκαν σε Συνθήκη του 1992, θα πρέπει να συνεχίσουν να ηγούνται τις προσπάθειας.
Οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντέτειναν ότι πολλές από τις χώρες αυτές, όπως η Σιγκαπούρη και η Νότιος Κορέα, είναι πλέον πλούσιες και πρέπει να μοιραστούν τα βάρη.
Το νέο κείμενο διατηρεί τον διαχωρισμό πλούσιων και μη χωρών, καλεί όμως τις αναδυόμενες οικονομίες να συνδράμουν κι αυτές οικονομικά σε εθελοντική βάση.
Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν εφαρμοστεί, η ανθρωπότητα θα έρθει αντιμέτωπη με πρωτοφανείς ξηρασίες, πιο φονικούς καύσωνες, μαζικές εξαφανίσεις ειδών και εκτοπισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από τις ακτές λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Ήδη ο πλανήτης είναι περίπου 1,0 βαθμό Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τη μέση επιφανειακή θερμοκρασία πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Οι διαπραγματευτές είχαν περιθώριο λίγων ωρών για να μελετήσουν το κείμενο πριν προωθηθεί για ψηφοφορία στην ολομέλεια της συνόδου αργότερα σήμερα Σάββατο (12/12).

Embedded image permalink
«Η Γαλλία σας καλεί να υιοθετήσετε την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος F. Hollande
Και ο γγ του ΟΗΕ Ban Ki Moon κάλεσε τους ηγέτες και υπουργούς που θα συμμετάσχουν στην ολομέλεια να «τελειώσουν τη δουλειά».
«Πρέπει να προστατεύσουμε τον πλανήτη που μας συντηρεί» είπε.
Μετά την υπογραφή της από τις 196 χώρες-μέλη της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από ένα μεγάλο αριθμό χωρών προκειμένου να εφαρμοστεί.
Όπως όλα δείχνουν η πολιτική βούληση για εφαρμογή μιας διεθνούς συμφωνίας πλέον υπάρχει, σε αντίθεση με ότι συνέβη στο Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο υπογράφηκε μεν από τις ΗΠΑ αλλά δεν επικυρώθηκε ποτέ λόγω του φόβου του τότε προέδρου Bill Clinton ότι δεν θα κέρδιζε την έγκριση του Κογκρέσου.
Και αυτή τη φορά, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχόταν μια συμφωνία στη μορφή Διεθνούς Συνθήκης, όπως αυτή ορίζεται από το διεθνές δίκαιο.
Πολλές ακόμα χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, επίσης τάχθηκαν οποιουδήποτε δεσμευτικού στόχου για μείωση των εγχώριων εκπομπών άνθρακα. Ως αποτέλεσμα, οι στόχοι για μείωση των εκπομπών είναι εθελοντικοί.
Ενόψει της Συνόδου, σχεδόν 190 χώρες είχαν υποβάλλει σχέδια για μείωση των εκπομπών από την ενεργοποίηση της συμφωνίας το 2020. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν επαρκούν για το στόχο των 2 βαθμών.
Το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει επανεξέταση αυτών των «εθνικά καθοριζόμενων συμφορών» το 2023 και μετά ανά πενταετία.

Embedded image permalink
Θετικά βλέπουν τη συμφωνία οι ΜΚΟ

Θετικά αποτιμούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάνοντας λόγο για ουσιώδη «στροφή».
Σύμφωνα με την Greenpeace, η συμφωνία της Συνόδου του Παρισιού στέλνει στην «άσχημη πλευρά της ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, η οποία συνιστά και την κύρια αιτία για την παγκόσμια υπερθέρμανση.
Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα, σχολιάζει η World Resources Institute, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη δέσμευση σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει μηδενικές εκπομπές αερίων το β’ μισό του αιώνα.
Πριν από δύο χρόνια ήταν ακόμη μια ουτοπία, τονίζει ενδεικτικά.
Τη δέσμευση για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου χαιρετίζει από την πλευρά της, η WWF.
«Τα 15 επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικά για να παραμείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου» εκτιμά η World Resources Institute, ενώ η Fondation Nicolas Hulot ζητεί την άμεση επίτευξη του στόχου, πριν από το 2020.

Juncker: Ιστορική η συμφωνία για το κλίμα

Για ιστορική συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι κάνει λόγο ο Πρόεδρος της κομισιόν Jean Claude Juncker, μετά την επιτυχημένη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που υπέγραψαν απόψε στη γαλλική πρωτεύουσα 195 χώρες.

Embedded image permalink

«Η Ευρώπη έχει οδηγήσει τις προσπάθειες για μια φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική λύση» αναφέρει στο μήνυμα του λέγοντας ότι «η ιστορική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα βρίσκει τον πλανήτη ενωμένο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».
Όπως αναφέρει "η συμφωνία θα οδηγήσει τον κόσμο σε μια παγκόσμια μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι η ΕΕ έχει μερίδιο από την σημερινή επιτυχία καθώς υπήρξε πάντα ο παγκόσμιος καθοδηγητής σε δράσεις πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Obama (ΗΠΑ): Τεράστιας σημασίας η συμφωνία ορόσημο για το Κλίμα στο Παρίσι - Καθοριστική η συμβολή των ΗΠΑ

O πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama χαρακτήρισε τη συμφωνία- ορόσημο που επιτεύχθηκε στο Παρίσι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη «τεράστια» και εξήρε τη συμβολή των ΗΠΑ στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας.
«Είναι τεράστιας σημασίας: Σχεδόν κάθε χώρα της Υφηλίου μόλις υπέγραψε τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή- χάρη στον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει δηλώσεις από το Λευκό Οίκο σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού στις 00.30 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Schulz: Η συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι αξίζει τον χαρακτηρισμό «ιστορική»

«Το «ιστορική» είναι μια έννοια που συχνά παραποιείται από τους πολιτικούς, όμως η σημερινή συμφωνία για το κλίμα, αξίζει αυτόν τον χαρακτηρισμό» τονίζει ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz.
Όπως αναφέρει στο μήνυμά του, η συμφωνία αποτελεί το μονοπάτι πάνω στο οποίο θα κινηθούμε όλοι ώστε να δώσουμε μια ισχυρή παγκόσμια απάντηση στην κλιματική αλλαγή βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Το Παρίσι κατάφερε ότι δεν είχαν καταφέρει οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία αυτή μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε φιλόδοξοι και να επανεξετάζουμε τις αποφάσεις κάθε πέντε χρόνια ώστε να διαπιστώνουμε και να καταγράφουμε πόσο καλά τα καταφέρνουμε στην προσπάθεια να μειώσουμε κατά 2 βαθμούς κελσίου τη θερμοκρασία της γης.
Ο Martin Schulz ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Επίτροπο Canete, τον Λουξεμβούργιο υπουργό Περιβάλλοντος Dieschbourg και την διαπραγματευτική ομάδα της ΕΕ για την σκληρή και επίμονη δουλειά τους στη διάρκεια της συνόδου του Παρισιού για το κλίμα και φυσικά τον γγ του ΟΗΕ, κάτω από την αιγίδα του οποίο πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Ban Ki Moon.
Όπως αναφέρει, το ευρωκοινοβούλιο ήταν παρόν σε αυτή τη διαδικασία καθώς είναι πάντα ένας ισχυρός σύμμαχος σε τέτοιες προσπάθειες.
«Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τη Γαλλία που φιλοξένησε αυτή τη Σύνοδο, καθώς η σημερινή συμφωνία δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την συμβολή της Γαλλίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

Moscovici: Μπράβο στη γαλλική προεδρία για τη συμφωνία για το Κλίμα - Η ΕΕ ήταν παρούσα στο ραντεβού

Τα συγχαρητήρια του στη γαλλική προεδρία για την επιτυχία της να πείσει τους ηγέτες τουλάχιστον 200 χωρών να συμφωνήσουν στην υπογραφή ιστορικής συμφωνίας για το Κλίμα, εκφράζει ο γάλλος επίτροπος Pierre Moscovici.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter:
«Έγκριση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Ένα αποφασιστικό βήμα για τον πλανήτη η συμφωνία για το Κλίμα. Μπράβο στη γαλλική προεδρία , η ΕΕ ήταν παρoύσα στο ραντεβού».
Η συμφωνία, την οποία επικύρωσαν 195 κράτη μέλη, αποτελεί μια ελπίδα για το μέλλον του πλανήτη καθώς οι ηγέτες συμφώνησαν να μειώσουν τους ρύπους του διοξειδίου του άνθρακα ώστε να μειωθεί κατά 2 βαθμούς κελσίου η θερμότητα της γης.

Cañete (ΕΕ): Η Γαλλία ένωσε την Υφήλιο με τη συμφωνία για το Κλίμα ένα μήνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

«Η Γαλλία ένωσε την Υφήλιο ένα μήνα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς συνέβαλε στην επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ 195 χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας, Miguel Arias Cañete ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας.
«Την 13η Νοεμβρίου οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη γαλλική πρωτεύουσα στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους. Σχεδόν ένα μήνα μετά η Γαλλία ένωσε τον κόσμο με τη σημαντικότερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της γαλλικής προεδρίας στη COP21.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης