Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η ΕΚΤ χάνει την αξιοπιστία της - Σε λίγο δεν θα αρκούν οι λεκτικές παρεμβάσεις

tags :
Deutsche Bank: Η ΕΚΤ χάνει την αξιοπιστία της - Σε λίγο δεν θα αρκούν οι λεκτικές παρεμβάσεις
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι τα περιθώρια ενός λάθους στις αποφάσεις της ΕΚΤ είναι πάρα πολύ μικρά
Μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα προκειμένου να πετύχει το στόχο του πληθωρισμού, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η οποία θέτει στην τελευταία της ανάλυση το ερώτημα για το τι χρειάζεται τελικά η ΕΚΤ να κάνει για να ανακάμψει το επίπεδο των τιμών καταναλωτή.
Σύμφωνα με την τελευταία 7σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «Sisyphus will only have a short break» (Ο Σίσυφος έχει κάνει μόνο ένα μικρό διάλειμμα), που σας παρουσιάζει τοwww.bankingnews.gr, η Deutsche Bank εκτιμά ότι τα περιθώρια ενός λάθους στις αποφάσεις της ΕΚΤ είναι πάρα πολύ μικρά.
Δεδομένου ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι κατά 20-30 μ.β. χαμηλότερες από τον Ιανουάριο του 2015, ακόμη και μετά την εξάμηνη παράταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το περιθώριο της ΕΚΤ για σφάλμα είναι εξαιρετικά λεπτό.
Η συνέχιση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στην ΕΚΤ.
Όμως το πρόγραμμα επανεπένδυσης των αποκτειθέντων τίτλων του QE, σύμφωνα με την Deutsche Bank, δεν αποτελεί πραγματικά κάποιο επιπλέον ερέθισμα.
Μετά από την ανάλυση των δεδομένων και της ιστορικότητας των στοιχείων από τη γερμανική τράπεζα, πριν από τις 3 Δεκεμβρίου, υπήρχε μόνο λιγότερο από 25% πιθανότητα ότι η ΕΚΤ χρειαζόταν να λάβει επιπλέον μέτρα.
Πλέον οι πιθανότητες να χρειάζονται περαιτέρω δράσεις ξεπερνούν το 60%, καθώς το πρόγραμμα επανεπένδυσης έχει πολύ λίγα να προσφέρει.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, δεδομένου του ότι αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ προσπαθούσαν τις προηγούμενες ημέρες να εξηγήσουν ότι η αγορά ήταν αυτή που ευθύνεται για την καλλιέργεια προσδοκιών σχετικά με τις δράσεις της ΕΚΤ, ενισχύει την άποψη ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη με την αντίδραση της αγοράς.
Δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα έχει σταθερά εισέλθει σε αντισυμβατικό έδαφος, η αντίδραση της αγοράς στις ανακοινώσεις της πολιτικής καθίσταται ζωτικής σημασίας, κατά την άποψη της Deutsche Bank.
Το QE ρητά «χειραγωγεί» τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ενώ είναι καθοριστικής σημασίας το γεγονός ότι η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου είναι λίγο πάνω από τα 1,09 δολάρια, το σενάριο αναφοράς της ΕΚΤ για την περίοδο 2016-2017.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank οι επενδυτές πρέπει να γίνουν πιο συνετοί στην ανάγνωση των προθέσεων της ΕΚΤ, γεγονός που θα σημαίνει ότι οι λεκτικές
παρέμβασεις για κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα είναι τόσο ισχυρές, και ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να καταφύγει σε αποτελεσματική δράση γρήγορα, καταλήγει η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης