Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Χαμηλά επιτόκια για μείωση της ανεργίας στο 4% και ενίσχυση της αμερικανικής οικονομία το 2016 θέλει η Fed

Reuters: Χαμηλά επιτόκια για μείωση της ανεργίας στο 4% και ενίσχυση της αμερικανικής οικονομία το 2016 θέλει η Fed
Ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί προς το επίπεδο του 2% το επόμενο έτος καθώς θα αμβλύνεται ο αντίκτυπος από το ισχυρό δολάριο και την υποχώρηση των τιμών ενέργειας
Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έχει στόχο να κρατήσει την αμερικανική οικονομία «ζεστή» το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να τονώσει περαιτέρω την απασχόληση και τον πληθωρισμό, δηλώνει στο Reuters κορυφαίος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας και για να το πετύχει πρόκειται να κρατήσει χαμηλά τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.
«Η κάθε συνεδρίαση θα είναι πραγματικά ζωντανή σε όρους προσαρμογής της πολιτικής με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος της San Francisco Federal Reserve, John Williams μιλώντας στο Reuters.
Την Περασμένη Τετάρτη, σε μια ιστορική συνεδρίαση, η Fed, που συνεδριάζει οκτώ φορές το χρόνο, αποφάσισε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2006.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Οι αναλυτές περιμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει άλλες τέσσερις φορές τα επιτόκια της μέσα στο 2016 ενώ ο Williams υποστηρίζει ότι οι εκτιμήσεις του είναι κοντά σε αυτές τις προβλέψεις.
«Ενδεχομένως να υποθέσει κανείς ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι σε κάθε δεύτερη συνεδρίαση», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
«Αλλά όπως μάθαμε τα τελευταία πολλά χρόνια, η πορεία της οικονομίας δεν είναι πάντα αυτή που έχει προβλεφθεί» υπογράμμισε.
Ο αξιωματούχος προειδοποίησε εξάλλου ότι η Fed συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, λέγοντας ότι «δεν έχουμε τελειώσει, ο πληθωρισμός παραμένει αναμφισβήτητα πολύ χαμηλά λόγω κυρίως, νομίζω, παγκόσμιων παραγόντων».
Στο μεταξύ, για να συνεχίσει η οικονομία να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλά, με τις αυξήσεις του επόμενου έτους να είναι ήπιες, δήλωσε.
Εάν προκύψουν εκπλήξεις, η Fed θα αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο, πρόσθεσε.
Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει μια αύξηση των επιτοκίων ακόμα και σε κάποια συνεδρίαση που δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της Yellen.
«Υπήρχε αξία να πραγματοποιηθεί η πρώτη κίνηση σε συνεδρίαση με συνέντευξη Τύπου», δήλωσε ο John Williams υπογραμμίζοντας ότι στο μέλλον, δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα είναι τόσο σημαντικό.
Ο John Williams εκτιμά ότι η νομισματική πολιτική της Fed θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της υποχώρησης της ανεργίας στο 4,5% από το 5% που βρίσκεται σήμερα.
«Ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί προς το επίπεδο του 2% το επόμενο έτος καθώς θα αμβλύνεται ο αντίκτυπος από το ισχυρό δολάριο και την υποχώρηση των τιμών ενέργειας.
Για το 2017 δεν βλέπει την ανάγκη η οικονομία να χρειάζεται να είναι τόσο ζεστή: χρειάζεται μόνο να ακολουθεί ένα σταθερό ρυθμό», αναφέρει.
Αυτό το δεύτερο, βραδύτερο στάδιο οικονομικής ανάπτυξης το 2017 και το 2018, θα συμβεί καθώς η κεντρική τράπεζα θα αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια της στο 3,25% με 3,5%.
Ο John Williams εξέφρασε την πεποίθηση του «ότι η χρονική στιγμή που η Fed επέλεξε για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ήταν η κατάλληλη».
Ακόμα και έτσι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, κάνοντας λόγο για πιθανότητα μόλις 10%, το σοκ από την αύξηση των επιτοκίων να πλήξει την αμερικανική οικονομία οδηγώντας την και πάλι σε ύφεση.
Εάν συμβεί αυτό, πρόσθεσε, η Fed δεν θα διαστάσει να μειώσει και πάλι τα επιτόκια της ή να προχωρήσει σε νέες αγορές ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης