Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank για το 2016: Στο 1% το επιτόκιο της FED, το πετρέλαιο στα 55 δολ η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2018

tags :
Deutsche bank για το 2016: Στο 1% το επιτόκιο της FED, το πετρέλαιο στα 55 δολ η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2018
Ο πληθωρισμός  οδεύει προς εξομάλυνση – Στα 55 δολάρια το πετρέλαιο
Το 2016 οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να προσφέρουν ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία παρά την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της FED αναφέρει σε ανάλυση της για το 2016 η Γερμανική τράπεζα Deutsche bank.
Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται ότι θα παραμείνει κάτω από το μέσο όρο το 2016, στο 3,3% έναντι 3,1% το 2015.
Με τις τιμές του πετρελαίου μέσα στο 2016 να ομαλοποιούνται - η πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2015 πιθανόν να επέδρασε 0,25% έως 0,5% στην παγκόσμια ανάπτυξη η κατανάλωση των νοικοκυριών θα είναι και πάλι ίσως είναι η πιο σημαντική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.
Παρά τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, απόρροια της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι απίθανο να επαναληφθεί νέα κρίση εντός του 2016.
Το παγκόσμιο εμπόριο κινήθηκε χαμηλότερα των στόχων το 2015 ωστόσο το 2016 ίσως κινηθεί λίγο υψηλότερα.
Για μια ακόμη φορά, το εμπόριο δεν θα έχει τόσο μεγάλη συμβολή στην παγκόσμια ανάπτυξη, επειδή οι αναδυόμενες αγορές, εμφανίζουν μέτρια ανάπτυξη το 2016, στο 4,4%.
Κατά συνέπεια, οι επενδύσεις, οι οποίες ήταν αδύναμες το 2015 ίσως να αρχίσουν να αυξάνονται στην καλύτερη περίπτωση το 2016.
Γεωπολιτικοί παράγοντες, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η προσφυγική κρίση που σχετίζονται με εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, το πιθανό δημοψήφισμα για Brexit , η δύσκολη κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, που εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις και η πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων είναι πιθανό να επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία το 2016.
 Συνολικά, το ΑΕΠ κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί ελαφρώς στις ΗΠΑ ενώ θα υπάρξει οριακή άνοδος στην ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με το 2015.
Στην Ιαπωνία, μια προσωρινή αύξηση από 0,7% έως 1,5% φαίνεται πιθανή το 2016.
Οι προσδοκίες για μια ελαφρώς ισχυρότερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι υφέσεις στη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Ουκρανία αρχίζουν να μειώνονται.
Η Κίνα, με την  απροσδόκητη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχει επιστρέψει σε μια πιο σταθερή πορεία ανάπτυξης χάρη στην σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και των επενδυτικών προγραμμάτων.
Η ανάπτυξη στην Κίνα το 2016 θα διαμορφωθεί στο 6,7%, κάτω από 7,0%.
Μένει να δούμε αν το νέο πενταετές σχέδιο θα οδηγήσει σε μια πιο δομημένη οικονομική πολιτική.

Ο πληθωρισμός  οδεύει προς εξομάλυνση – Στα 55 δολάρια το πετρέλαιο

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι πιθανό να ανακάμψει ελαφρώς, μόνο και μόνο επειδή οι τιμές του πετρελαίου είναι απίθανο να μειωθούν με τον ίδιο εντυπωσιακό ρυθμό και το 2016.
Κατά την Deutsche bank το πετρέλαιο εντός του 2016 θα σταθεροποιηθεί στα 55 δολάρια το βαρέλι.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού στις βιομηχανικές χώρες θα ομαλοποιηθεί πιθανώς περαιτέρω στις ΗΠΑ: περίπου 2% ΟΝΕ: 1% με 1,125%.
Σε πολλές αναδυόμενες αγορές κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε τον πληθωρισμό να επιταχύνει το 2016 λόγω της σημαντικής υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας το 2015.
 Ωστόσο, αναμένουμε μικρότερη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών για την ομάδα.
Συνολικά, ο πληθωρισμός στις βιομηχανικές χώρες είναι πιθανό να ανέλθει από 0,3% έως 1,4%.
Στις αναδυόμενες αγορές είναι πιθανό να αυξηθεί από 5,6% σε 5,9%.

Η νομισματική πολιτική - FED δείχνει το δρόμο

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια άλλες 3 φορές κατά  0,25% διαμορφώνοντας τα επιτόκια στο 1% με 1,125% έως το τέλος του 2016.
Ενώ η ανάπτυξη είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω στη ζώνη του ευρώ το 2016, η παραγωγή θα μειωθεί περαιτέρω, έτσι ώστε ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι αρκετά κοντά στο στόχο της ΕΚΤ το 2017 δηλαδή 1,8% με 2%.
Περαιτέρω σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ είναι επομένως πιθανή το 2016.
Μέχρι το τέλος του 2016, θα ενταθεί η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
 Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα καταργήσει σταδιακά τις αγορές ομολόγων από τον Μάρτιο του 2017.
Ωστόσο, η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δεν αναμένεται πριν το 2018.
Ο μεγάλος άγνωστος - εκτός από την τιμή του πετρελαίου - είναι η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου / ευρώ.
Πιστεύουμε ότι το ευρώ θα πέσει κάτω από την ισοτιμία 1 προς 1 έναντι του δολαρίου το 2016.
Ενώ η πιστωτική επέκταση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η ισοτιμία παραμένει ένα σημαντικό μέσο για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης