Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η τιμή του πετρελαίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της ΕΚΤ για το 2016

Bloomberg: Η τιμή του πετρελαίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της ΕΚΤ για το 2016
Οι αποδόσεις των γερμανικών διετών ομολόγων ήταν στο - 0,337%, στις 17:00 ώρα Λονδίνου στις 23 Δεκεμβρίου
Τα 1,7 τρις είναι ο τίτλοι σύφωνα με το Bloomberg, που απέκτησε η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος αγοράς τίτλων και τα οποία διαθέτουν αρνητικό επιτόκιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το bloomberg, η κίνηση της ΕΚΤ να προβεί σε αγορές τίτλων ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή με τη ζημία και στην τιμή αγορά και στην απόδοση υποδηλώνει την πρόθεσή της να διοχετευσει κεφάλαια στην οικονομία της ευρωζώνης με οποιδήποτε κόστος.
Με τις εξαγορές QE να είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστούν στις 4 Ιανουαρίου, τα ομόλογα χωρών από την Πορτογαλία προς τη Γερμανία, θα πρέπει να υποστηρίζονται και πάλι από το πρόγραμμα του 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πρόκειται να συνεχιστεί τουλάχιστον έως το Μάρτιο το 2017.
Με έναρξη του προγράμματος το Μάρτιο του 2015, οι αγορές συνεχίζουν να πιέζουν ώστε να τεθεί στο τραπέζι ένας αυξανόμενος αριθμός των τίτλων - που σημαίνει ότι οι αποδόσεις τους είναι τόσο χαμηλές που είναι επιλέξιμες για την αγορά απο την ΕΚΤ.
Το σύνολο των ομολόγων που διαθέτουν λιγότερο από το επιτόκιο της ΕΚΤ στο - 0,3% και ως εκ τούτου θεωρούνται επιλέξιμες για την απόκτηση από την ΕΚΤ, φτάνουν τα περίπου 616 δις δολάρια από τα 6,35 τρισεκατομμύρια του δείκτη των κρατικών ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά.



Μία πτώση των τιμών του πετρελαίου επιβεβαιώνει την άποψη πολλών οικονομολόγων ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να αλλάξει την πολιτική της που βασίζεται στη διευκόλυνση πολλών χωρών, καθώς αγωνίζεται να επιτύχει το στόχο του πληθωρισμού που έχει τεθεί κάτω από το 2%, γεγονός που αποτελεί την εκπλήρωση ενός κύριου στόχου του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τον Owen Callan, στρατηγικό αναλυτή σταθερού εισοδήματος της Cantor Fitzgerald σε LP με έδρα το Δουβλίνο «υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν εμφανής πραγματικές πληθωριστικές πιέσεις απέναντι στην ΕΚΤ η οποία ωστόσο είναι έτοιμη να κάνει ότι απαιτείται εάν αυτό χρειαστεί».
Οι αποδόσεις των γερμανικών διετών ομολόγων ήταν στο - 0,337%, στις 17:00 ώρα Λονδίνου στις 23 Δεκεμβρίου.
Η τιμή αγοράς ήταν το Δεκεμβρίου του 2015 στο 100,665% της ονομαστικής αξίας.
Η τελευταία φορά που η απόδοση ήταν θετική ήταν τον Αύγουστο του 2014.
Με το πετρέλαιο να φτάνει σε 11-ετή χαμηλά και τον πληθωρισμό της περιοχής σε μεγάλο βαθμό κάτω από το στόχο της ΕΚΤ, ο Callan υπογραμμίζει ότι «το αργό πετρέλαιο είναι ίσως ο μεγαλύτερος δείκτης σχετικά με το που θα κυμανθεί η πολιτική της ΕΚΤ στο ξεκίνημα του 2016.
Αυτός είναι άλλωστε κι αυτό που περιμένουν αυτή τη στιγμή και οι αγορές» καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης