Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Δυσοίωνες οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την επιτυχία της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το 2016

tags :
FT: Δυσοίωνες οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την επιτυχία της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το 2016
Το 33% των οικονομολόγων πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δεν θα καταφέρει να πετύχει κάτι εντυπωσιακό το 2016 συγκριτικά με το 2015
Πολλοί οικονομολόγοι αμφιβάλλουν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταφέρει να αυξήσει μέσα στο 2016 τους τίτλους 1,46 τρις ευρώ που απέκτησε, μέσω του προγράμματος QE, παρά τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi ότι η πρόσθετη νομισματική τόνωση εξακολουθεί να είναι πάνω στο τραπέζι.
Οι προβλέψεις των οικονομολόγων που κλείνουν περισσότερο προς την εκδοχή ότι δεν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα από την ΕΚΤ, έγιναν στα πλαίσια της ετήσιας δημοσκόπησης αναλυτών της ευρωζώνης για λογαριασμό των Financial Times και εμφανίστηκαν δυσοίωνες παρά τις προσπάθειες του Draghi να πείσει τις αγορές ότι, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα εάν ο πληθωρισμό και η ανάπτυξη στην ευρωζώνη συνεχίζουν να απογοητεύουν.



Σε αντίθεση με πέρυσι, που η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων περίμενε από την ΕΚΤ να ξεκινήσει σε πλήρη κλίμακα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, φέτος λιγότεροι από το 33% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ΕΚΤδεν θα καταφέρει να πετύχει κάτι φέτος συγκριτικά με το 2015.
Το υπόλοιπο 77% υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ή θα μειώσει τα επιτόκια, αν και κάποιοι από αυτούς που ανέμεναν περισσότερη χαλάρωση τόνισαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να αναμορφώσει ριζικά την υπάρχουσα πολιτική της.
Τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ αναφέρουν ότι η ευρωζώνη, η οποία έχει παλέψει για ανάπτυξη τόσο έντονα όσο οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πετύχει ανάπτυξη 1,7% το 2016, από 1,5% ανάπτυξη το 2015 παρά τη σημαντική βοήθεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ έκλεισε το έτος με μια ψήφο στις 3 Δεκεμβρίου για τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,3% και την επέκταση σε αγορές τίτλων που αφήνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της στα 1,46 τρις ευρώ.
Η κίνηση αυτή ήρθε ημέρες πριν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξήσει τα επιτόκια της για πρώτη φορά από το 2006, υπογραμμίζοντας τις έντονα αποκλίνουσες πολιτικές που εφαρμόζονται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Αλλά οι αγορές υποχώρησαν μετά την απόφαση της ΕΚΤ.
Οι επενδυτές κατήγγειλαν ότι η κεντρική τράπεζα είχε παραπλανήσει τις αγορές για το ποσό των επιπλέον ποσών που ήταν διατεθειμένη να παράσχει για να πετύχει την ανάκαμψη.
Ο Mario Draghi ξαναχτύπησε όμως μια ημέρα μετά από την ψηφοφορία στις 3 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι δεν υπήρχε «όριο» στις προθέσεις των πολιτικών της ευρωζώνης προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times εκτιμούν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι ελαφρώς ανεβασμένοι όπως και ο πληθωρισμός το 2016.
Όταν ρωτήθηκε αν η ΕΚΤ θα καταφέρει να κάνει περισσότερα μέσα στην επόμενη χρονιά, ο Dario Perkins, επικεφαλής οικονομολόγος της Lombard Street Research, δήλωσε:



«Δεν το πιστεύω εκτός κι αν κάτι πάει στραβά στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομία.»
Υφιστάμενα μέτρα της ΕΚΤ έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση 600 δις ευρώ στον ισολογισμό της, ποσό που ανέρχεται σήμερα στα 2,8 τρις ευρώ.
Σύμφωνα με όλες σχεδόν τις απόψεις των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από τους Financial Times , δηλαδή 24 από τους 28 ερωτηθέντες, υποστήριξαν ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα διογκωθεί και πάλι το 2016, μεταξύ 3 και 4 τρις ευρώ.
Αναμένεται αύξηση αυτού του μεγέθους, καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη δεσμευτεί να αγοράζει ομόλογα αξίας 60 δισ ευρώ κάθε μήνα μέχρι το Μάρτιο 2017 στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης