Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Αν και με αργούς ρυθμούς η οικονομία της Ευρωζώνης αρχίζει να ξυπνά - Καθοριστική η στάση της ΕΚΤ

tags :
Reuters: Αν και με αργούς ρυθμούς η οικονομία της Ευρωζώνης αρχίζει να ξυπνά - Καθοριστική η στάση της ΕΚΤ
Η Κίνα και η ΕΕ έχουν μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές 1 δις ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ετοιμοθάνατη, γερασμένη και δυσκίνητη είναι η οικονομία στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο υποστηρίζει ότι «μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα η ΕΕ δείχνει σημάδια ανάκαμψης».
Καθοριστική προς αυτήν την θετική εξέλιξη ήταν η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τους επικεφαλής της Mario Draghi.
Το δημοσίευμα σχολιάζει πάντως ότι η ανάκαμψη αυτή δεν είναι ορατή ούτε ίδια σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης καθώς η Ισπανία και η Ελλάδα εξακολουθούν να παλεύουν με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά στη Γερμανία είναι πολύ μικρά.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται να ξυπνά όταν η κινεζική οικονομία ταρακουνά ολόκληρο τον πλανήτη και καταρρακώνει τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η οικονομική ανάπτυξη έτρεχε στην ΕΕ με ετήσιο ρυθμό 1,6% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015.
Αν και το ποσοστό δεν είναι μεγάλο, είναι ουσιαστικά διπλάσιο από το μέσο ετήσιο ποσοστό αύξησης μεταξύ του 2003 και του 2014 (το οποίο συρρικνώθηκε απότομα το 2009) , και σημαντικά υψηλότερο από αυτό του 2010.
«οπότε η Ευρωζώνη δεν τα πάει κι άσχημα» σχολιάζει το Reuters λέγοντας ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ και οικονομικών αναλυτών συμφωνούν στο ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2016 θα κυμανθεί στο 1,7%.
Η ανεργία φαίνεται ότι μειώνεται σταθερά.
Το Νοέμβριο ήταν στο 10,5%, ποσό υψηλό αλλά χαμηλότερο από αυτό των τελευταίων 4 χρόνων και πολύ κάτω από το 12% του 2013 .
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται σε άνοδο το ίδιο και το οικονομικό κλίμα μετά από τα τελευταία τέσσερα δύσκολα χρόνια που ήταν σε υψηλά επίπεδα.
Η βιομηχανία, όπως μετράται από τους δείκτες αγοράς, σημείωσε σταθερή άνοδο στο τέλος του 2015, σε σχέση με το 2013.
«Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική παγκοσμίως φαίνεται να αναρρώνει», δήλωσε ο Andrew Milligan, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Standard Life Investments, η οποία ευνοεί τις ευρωπαϊκές μετοχές, τα ομόλογα και τα ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά της.
ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας «όλα αυτά μπορεί εύκολα και γρήγορα να καταστραφούν σε ένα δευτερόλεπτο από τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομίας όπως η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Κίνα και η ΕΕ έχουν μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές 1 δις ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η UBS υπολογίζει ότι εάν η κινεζική ανάπτυξη μειωθεί κατά 0,1% το αντίστοιχο ποσοστό ς της ΕΕ θα είναι 0,3%, το οποίο φαίνεται να είναι διαχειρίσιμο.
Μια παρόμοια επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές θα κόψει 0,2 έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες ανάπτυξης.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, για παράδειγμα, το μεγάλο όπλο της Γερμανίας, οι εξαγωγές της προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 0,8% και οι εξαγωγές μηχανικών συρρικνώθηκαν κατά 4,9%. Ωστόσο, το γερμανικό ΑΕΠ παραμένει στο 1,8% κατά την τελευταία καταμέτρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης