Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Ευκαιρίες και αδυναμίες για το δημόσιο χρέος στις χώρες με χαμηλό εισόδημα

tags :
ΔΝΤ: Ευκαιρίες και αδυναμίες για το δημόσιο χρέος στις χώρες με χαμηλό εισόδημα
Το πιο αφιλόξενο παγκόσμιο περιβάλλον απαιτεί βελτιωμένη διαχείριση των χρεών, επισημαίνει η έκθεση ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης μπορεί να παράσχουν νέες ευκαιρίες, αλλά και να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο, σημειώνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα σε κοινή τους έκθεση για το δημόσιο χρέος σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα.
Ενώ το ποσοστό των χωρών χαμηλού εισοδήματος που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο μειώθηκε στο ήμισυ μεταξύ του 2007 και του 2013, οι αδυναμίες σχετικά με το χρέος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 2 χρόνια.

\\data4\users6\BEdwards2\My Documents\SURVEY STORIES\debt1.jpg

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία εξετάζει 74 χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι τάσεις του δημοσίου χρέους έχουν αλλάξει σημαντικά την τελευταία δεκαετία.
Τα προγράμματα ελάφρυνσης του χρέους, η ισχυρή ανάπτυξη και η υψηλή ζήτηση για εμπορεύματα οδήγησαν το μέσο όρο χρέους/ΑΕΠ από το 66% το 2006 σε περίπου 48% στα τέλη του 2014.

\\data4\users6\BEdwards2\My Documents\SURVEY STORIES\debt2.jpg

Το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Οι καλές μακροοικονομικές επιδόσεις σε πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος βοήθησαν στη μεγέθυνση των οικονομικών πηγών τους, μέσω της αυξημένης πρόσβασής τους στις αγορές του εξωτερικού.
Η έρευνα δείχνει ότι το μερίδιο του μη παραχωρητικού χρέους ως προς το συνολικό εξωτερικό χρέος σχεδόν διπλασιάστηκε την περίοδο 2007-2014 για τις ισχυρά αναπτυσσόμενες χώρες και εξαγωγείς εμπορευμάτων.

\\data4\users6\BEdwards2\My Documents\SURVEY STORIES\debt3.jpg

Επιπλέον, από τις 74 χώρες που καλύπτει η έκθεση, οι 13 εξέδωσαν ευρωομόλογα την περίοδο 2010-2014, με κάθε έκδοση να καλύπτει περίπου το 3,2% του ΑΕΠ.

\\data4\users6\BEdwards2\My Documents\SURVEY STORIES\debt4.jpg

Και η ανάλυση δείχνει ότι οι εκδόσεις ομολόγων από χώρες χαμηλού εισοδήματος είχαν ως κύριο παράγοντα ώθησης την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, αν και επίσης βοήθησε η ισχυρή παγκόσμια ρευστότητα.
Ο δανεισμός από το εσωτερικό καταγράφει άνοδο, ανεβαίνοντας από το 14% στο 19% την περίοδο 2007-2014, καθώς έτσι οι χώρες αποφεύγουν το συναλλαγματικό κίνδυνο.
Τέλος η έρευνα καταγράφει ότι ο επίσημος διμερής δανεισμός από τις 20 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη, γνωστές και ως κλαμπ των Παρισίων, καταγράφει σημαντική υποχώρηση, ενώ αντίθετα αυξάνεται ο δανεισμός από μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα.
Η έρευνα δείχνει ότι το χρέος προς χώρες-δανειστές που βρίσκονται εκτός του κλαμπ των Παρισίων έχει αυξηθεί από το 8% του ΑΕΠ το 2007 σε 12% το 2014.

\\data4\users6\BEdwards2\My Documents\SURVEY STORIES\debt5.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης