Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Έντονη κριτική ΕΕ, Merkel και ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τις συλλήψεις 18 Πανεπιστημιακών

Deutsche Welle: Έντονη κριτική ΕΕ,  Merkel και ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τις συλλήψεις 18 Πανεπιστημιακών
Έντονη ήταν και η αντίδραση του αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα, ο οποίος προέβη σε μια σπάνια επικριτική δήλωση κατά της Τουρκίας
Την έντονη αντίδραση της ΕΕ προκάλεσε η σύλληψη 18 τούρκων πανεπιστημιακών οι οποίοι είχαν συνυπογράψει, με άλλους 100 καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητών και ανθρώπων του πνεύματος ανοικτή επιστολή στην οποία τόνιζαν την αντίθεσή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας κατά των Κούρδων στα Νοτιοανατολικά της χώρας.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «η τουρκική κυβέρνηση έχει ανοίξει πόλεμο κατά των πανεπιστημιακών λόγω του κουρδικού ζητήματος σε μια περίοδο εξαιρετικά τεταμένη για την Τουρκία».
Στην ανοιχτή επιστολή οι υπογράφοντες καλούν την τουρκική κυβέρνηση να επισπεύσει τις ειρηνευτικές διεργασίες με το PKK προκειμένου να μπει τέλος στον νέο κύκλο βίας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κούρδων ανταρτών και τουρκικού στρατού.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu οι 15 από τους 18 συλληφθέντες διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο Κοτσαέλι της βορειοδυτικής Τουρκίας ενώ οι 3 εξ αυτών στο Πανεπιστήμιο Ουλουντάγκ κοντά στην Προύσα.
Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Mustafa Kucuk οι 18 συλληφθέντες κατηγορούνται για προπαγανδιστική δράση «προσβάλλοντας την ηθική ακεραιότητα της χώρας».
Από την πλευρά του Ahmet Davutoglu υπονόησε ότι οι συλληφθέντες πανεπιστημιακοί είχαν επαφές με «τρομοκράτες».
Στο μεταξύ, η καγκελάριος Merkel σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, αναφέρει σχετικά με την Τουρκία και τον φάκελο της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ, ότι «ο δρόμος που πρέπει ακόμη να διανυθεί είναι μακρύς».
Αν και δεν έκανε ευθεία αναφορά στις συλλήψεις των πανεπιστημιακών, η επιλογή της να αναφερθεί σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία.
Άμεση ήταν και η αντίδραση της ΕΕ, η οποία καταδίκασε ευθέως τις συλλήψεις εκφράζοντας παράλληλα την «έντονη ανησυχία» της.
«Τα βήματα που ακολούθησε η τουρκική κυβέρνηση κατά τούρκων πανεπιστημιακών που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, η οποία καταδικάζει την στρατιωτική βία στην ΝΑ Τουρκία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα», ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
«Εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την έντονη καταδίκη κάθε τρομοκρατικής ενέργειας, ακόμη κι αυτών που υποκινούνται από το PKK, επαναλαμβάνουμε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας οφείλει να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και του ανθρωπιστικού δικαίου».
Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος της ΕΕ «η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να προασπίζεται στη βάση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού αντίκειται σε αυτά».
Μάλιστα η ΕΕ από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι αναμένει από την Τουρκία «να εφαρμόσει τη νομοθεσία της με τρόπο συμβατό προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (EΣΔΑ) καθώς επίσης και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (EΔΔΑ)».
Έντονη, τέλος, ήταν και η αντίδραση του αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα, ο οποίος σε μια σπάνια επικριτική δήλωση, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι παραδοσιακά στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης στην χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης