Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Φόβοι για μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του πετρελαίου μετά την επιστροφή του Ιράν στις αγορές

Financial Times: Φόβοι για μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του πετρελαίου μετά την επιστροφή του Ιράν στις αγορές
Nαυλομεσίτες έχουν έτοιμα 24 από τα μεγαλύτερα τάνκερ, χωρητικότητας πάνω από 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, να εφοδιαστούν με ιρανικό πετρέλαιο
Ανοίγει πλέον η πόρτα των διεθνών αγορών για το ιρανικό πετρέλαιο, μετά την άρση των χρόνιων κυρώσεων απέναντι στην Τεχεράνη από τις δυνάμεις της Δύσης, εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της.
Οι αγορές ωστόσο προετοιμάζονται για την εξέλιξη αυτή καθώς το Ιράν υποστηρίζει ότι μπορεί να παρέχει έως και 500.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με τους Financial Times, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά την ήδη πεσμένη τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως που έχει φτάσει στα 30 δολάρια το βαρέλι και είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 χρόνων.
Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξαν το Σάββατο (16/1) ότι το Ιράν έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που του ζητήθηκαν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα γεγονός που του έδωσε το «πράσινο φως» για αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού και οικονομικών κυρώσεων.
Η Δύση ωστόσο δεν έχει άρει όλες τις κυρώσεις απέναντι στη χώρα, με αποτέλεσμα αυτές που παραμένουν να εμποδίζουν ή απλά να καθυστερούν την επιστροφή των εταιρειών ενέργειας.
Οι ιρανοί ειδικοί διαβεβαιώνουν πάντως ότι μέσα στους πρώτους 6-7 μήνες από την άρση των κυρώσεων θα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους σε 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και μέσα στο χρόνο να φτάσουν ακόμη και τα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όσα παρήγαγε και το 2011, πριν επιβληθούν οι διεθνείς κυρώσεις.
Η επιστροφή ωστόσο του Ιράν στις παγκόσμιες αγορές αναμένεται να διογκώσει το υπάρχων σοβαρό πρόβλημα τις υπερεπάρκειας πετρελαίου ενώ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο αυτό του καθορισμού της τιμής του, καθώς το Ιράν στο εξής θα έχει το δικαίωμα να πωλεί όσο πετρέλαιο θέλει, σε όποιον θέλει και φυσικά σε όποια τιμή θέλει.
Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό θα μπορούσε να ρίξει σε επικίνδυνα χαμηλά ποσοστά της τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως καθώς η Τεχεράνη για να επιστρέψει στις αγορές θα παρέχει στους αγοραστές της καλύτερες και πι χαμηλές τιμές.
Αναλυτές της Energy Aspects υποστήριξαν ότι οι ναυλομεσίτες έχουν έτοιμα 24 από τα μεγαλύτερα τάνκερ, χωρητικότητας πάνω από 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, να εφοδιαστούν με ιρανικό πετρέλαιο.
Η Τεχεράνη ωστόσο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις παγκόσμιες αγορές υποστηρίζει ότι στόχος της είναι οι παραδοσιακούς πελάτες της στην Ασία, όπως η Ινδία με την οποία είχε συναλλαγές και κατά τα χρόνια των κυρώσεων, αλλά και χώρε της Ευρώπης, γεγονός που θα επηρεάσει τις εξαγωγές της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης