Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Τη βοήθεια του Putin για την επίλυση των κρίσεων στη Μέση Ανατολή ζητά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Financial Times: Τη βοήθεια του Putin για την επίλυση των κρίσεων στη Μέση Ανατολή ζητά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός
O Shinzo Abe εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τη Μόσχα, ως επικεφαλής των G7 to 2016 ή να καλέσει το ρώσο πρόεδρο στο Τόκιο
Προσπάθεια για την αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία κάνει ο ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe καλώντας τον Putin να συμβάλλει στην επίλυση των πολλαπλών κρίσεων στη Μέση Ανατολή.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Shinzo Abe εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τη Μόσχα, ως επικεφαλής αυτή τη χρονιά των G7 ή να καλέσει το ρώσο πρόεδρο στο Τόκιο.
«Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρών πετρελαϊκών χωρών, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, ο πόλεμος στη Συρία και η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους κάνουν επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας με τη Ρωσία» τόνισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός.
Στην προηγούμενη συνάντηση των G8 η Ρωσία είχε αποκλειστεί λόγω της εισβολής στην Κριμαία με την Ιαπωνία να μετέχει τότε στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας, γεγονός που είχε δημιουργήσει ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, που διεκδικούν από κοινού τις νήσους Kuril.
«Με την έκκληση του αυτή ο Shinzo Abe βάζει στην άκρη τις αξίες των G7 για ελευθερία, δημοκρατία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου» σχολιάζουν Financial Times, υπογραμμίζοντας την αντίθεση της Κίνας στην προσέγγιση της Ρωσίας, με το Πεκίνο να κάνει λόγο για «διατάραξη του Status quo στην περιοχή της Νότιας Κίνας».
Ωστόσο, με την ιδιότητά του αυτή ως επικεφαλής των G7 για το 2016, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει τις ανησυχίες του και για τις κινήσεις της Βόειας Κορέας μετά την ανακοίνωση της Πιον Γιάνγκ οτι πραγματοποιήσει πριν από λίγες ημέρες πυρηνική δοκιμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης