Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι ιταλικές και Ισπανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα - Εύθραυστη η ανάπτυξη στην Ν. Ευρώπη

tags :
Fitch: Οι ιταλικές και Ισπανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα - Εύθραυστη η ανάπτυξη στην Ν. Ευρώπη
Έρευνα του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα με τα NPLs
Η Ιταλία πρωτευόντως και η Ισπανία ακολούθως είναι οι δύο τραπεζικές αγορές για τις οποίες ανησυχούν περισσότερο οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings.
Ειδικότερα, το 46% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν την Ιταλία ως τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας, αναφορικά με την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων, με την Ισπανία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με 23%.
Τρίτη έρχεται η Μεγάλη Βρετανία, ενώ στην τέταρτη θέση από κοινού με 8% η καθεμία κατατάσσονται η Γαλλία και η Γερμανία.

Graf1

Η έρευνα της Fitch προχωράει και στην καταγραφή των NPLs, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο της EBA (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) στις ευρωπαϊκές τράπεζες, με το συνολικό ποσό των προβληματικών δανείων να αγγίζει το 1 τρισ. ευρώ.
Στα γραφήματα σημειώνεται ότι παρουσιάζονται οι 10 πρώτες χώρες σε όγκο NPLs, σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA από τον Ιούνιο του 2015.
Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται, προφανώς γιατί η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το χειρισμό των NPLs.

Graf2

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ακόμη ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρξε σημαντική συρρίκνωση των NPLs σε αρκετές χώρες, όπως στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ σε τρεις από τις εξεταζόμενες χώρες παρουσιάστηκε μικρή αύξηση των προβληματικών δανείων, με την Κύπρο να καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση.

Graf3

Στα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνεται και η έμφαση που δίνεται στην ρευστότητα και τις ταμειακές ροές των τραπεζών (71%), έναντι της «υγείας» των μετοχών τους (24%).

Graf4

Στα συμπεράσματα της έρευνας η Fitch καταγράφει τα εξής:
• Σε γενικές γραμμές, η ποιότητα των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.
• Αναμένεται βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας, με σταδιακή ανάπτυξη.
• Τα προβλήματα προοδευτικά λύνονται, αλλά με διαφορετικό ρυθμό ανά χώρα.
• Το απόθεμα προβληματικών δανείων θα παραμείνει υψηλό, λόγω της αργής ταχύτητας στις διαγραφές αυτών των δανείων.
• Στη Γαλλία και την Ιταλία ειδικά, τα αποθέματα NPLs θα παραμείνουν ιδιαίτερα υψηλά εξαιτίας των μακροχρόνιων δικαστικών διαδικασιών.
• Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν μειώσει το σχετικό απόθεμα, ειδικά στις τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και την Ιρλανδία.
• Η βελτίωση παραμένει εύθραυστη, ειδικά στη Νότιο Ευρώπη.
• Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και πολύ δουλειά να γίνει.

(Πρώτη ενημέρωση: 22:27, Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης