Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Ενίσχυση των Capitals Controls στην Κίνα ζητά ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιαπωνίας - Συμφωνεί το ΔΝΤ

Financial Times: Ενίσχυση των Capitals Controls στην Κίνα ζητά ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιαπωνίας -  Συμφωνεί το ΔΝΤ
Το 2015 υπολογίζεται ότι κεφάλαια πάνω από 700 δις δολάρια εκταμιεύτηκαν από τις κινεζικές τράπεζες προς το εξωτερικό
Έκκληση προς την Κίνα να κάνει πιο αυστηρό τον έλεγχο των κεφαλαίων της (capital controls) που έχει επιβάλλει από τον περασμένο Σεπτέμβριο έκανε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική εκροή κεφαλαίων και να σταθεροποιηθεί το εθνικό νόμισμα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Haruhiko Kuroda μιλώντας στο παγκόσμιο οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, υποστήριξε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κινεζική οικονομία με την επικεφαλής του ΔΝΤ Cristine Lagarde να εμφανίζεται σύμφωνη με αυτή την πρακτική.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομία παρά τις αναταράξεις που εμφανίζονται από την αρχή του χρόνου λόγω της Κίνας.
Ο Haruhiko Kuroda υπογράμμισε ακόμη ότι, η ενίσχυση των Capital controls θα μειώσει τις εκροές κεφαλαίων και θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση του γουάν το οποίο δέχεται μεγάλες πιέσεις την ώρα που το Πεκίνο αναζητά τρόπους για να ενισχύσει τις εξαγωγές της και να δώσει ώθηση στην αργή ανάπτυξη της οικονομίας της.
Επιπλέον, όπως υπογράμμισε «η Κίνα δεν θα χάσει τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος της και θα καταφέρει να θέσει την οικονομική της πολιτική σε πιο σταθερές βάσεις».
Το 2015 υπολογίζεται ότι κεφάλαια πάνω από 700 δις δολάρια εκταμιεύτηκαν από τις κινεζικές τράπεζες καθώς οι μεγάλες κινεζικές εταιρείες κλήθηκαν να πληρώσουν δάνεια που έχουν στο εξωτερικό προκαλώντας μεγάλη πτώση στο γουάν.
Ερωτηθείς στο Νταβός η C. Lagarde εάν συμφωνεί με την πρόταση του Haruhiko Kuroda υποστήριξε ότι «η μαζική εκροή αποθεματικών, που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στην Κίνα, δεν είναι πολύ καλή ιδέα» αν και όπως υποστήριξε δεν βλέπει η Κίνα να καταλήγει σε ανώμαλη προσγείωση.
Ωστόσο, το ΔΝΤ απέφυγε να λάβει άμεση θέση για την ενίσχυση των capitals control μετά την σύστασή του την περασμένη χρονιά για ενσωμάτωση του γουάν στη λίστα με τα ισχυρά νομίσματα όπως το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ, το γέν και τη στερλίνα.
Το ΔΝΤ συνέστησε πάντως στο Πεκίνο να ενισχύσει τους διαύλους επικοινωνίας με τις παγκόσμιες αγορές στις οποίες θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει κάποιο μυστικό σχέδιο υποτίμησης του γουάν.
Κι όλα αυτά όταν στη συνάντηση του Νταβός η κινεζική αντιπροσωπεία παραδέχτηκε ότι δεν έχει ενημερώσει επαρκώς τις αγορές για τις προθέσεις της σχετικά με την αξία του γουάν, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ανησυχία των επενδυτών.
Ο γενικός διευθυντής της Credit Suisse Tidjane Thiam υποστήριξε ότι «οι αγορές ανησυχούν πραγματικά για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και την παγκόσμια ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης