Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Το 2015 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

tags :
Financial Times: Το 2015 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες
H εικόνα των τραπεζών παγκοσμίως το 2015 ήταν πολύ κακή, ακόμη και για τις 6 κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες
Οι νέοι επικεφαλής των ευρωπαϊκών τραπεζών, ανάμεσά τους η Barclays, Deutsche bank, Credit Suisse και Standard Chartered έχουν ένα κοινό στοιχείο μέσα στο 2016.
Σύμφωνα με τους Financial Times έχουν αναλάβει την λεγόμενη «καυτή πατάτα» και τώρα καλούνται να ανακοινώσουν τα «κακά νέα» για την χαμηλή απόδοση των τραπεζών τους την περασμένη χρονιά.
Ο νέος πρόεδρος της Credit Suisse, Tidjane Thiam, που ανέλαβε τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ένα νέο στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης της Ελβετικής τράπεζας, ενώ ο John Cryan, ο ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank θα κληθεί την ερχόμενη Πέμπτη (28/1) να δώσει εξηγήσεις για τις ζημίες ρεκόρ, ύψους 6,7 δις ευρώ που παρουσίασε η τράπεζα.



Μια εβδομάδα αργότερα και η Credit Suisse θα ανακοινώσει την πτώση των πωλήσεων κατά 7% σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Σε πιο δύσκολη θέση πρόκειται να βρεθεί ο επικεφαλής της Standard Chartered Bill Winters, καθώς η τράπεζα παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες το 2015 με την τιμή της μετοχής της να έχει κυριολεκτικά κατρακυλήσει.
στις 23 Φεβρουαρίου αναμένεται να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία για την πτώση 855 στα έσοδα κατά μετοχή.
Ο Jes Staley της Barclays θα υποδεχθεί το νέο πρόεδρο την 1η Μαρτίου οπότε και θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την μικρή πτώση των εσόδων.
Oικονομικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η εικόνα των τραπεζών παγκοσμίως το 2015 ήταν πολύ κακή, ακόμη και για τις 6 κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες οι οποίες είναι ωστόσο σε καλύτερη κατάσταση από τις
ευρωπαϊκές που δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν αύξηση εσόδων και ανάπτυξη το 2015.



Ο Ronit Ghose, τραπεζικός αναλυτής της Citi εκτιμά ότι η StanChart και η Deutsche Bank έχουν επηρεαστεί περισσότερο με την Standard Chartered να έχει εκτεθεί σημαντικά στις αναδυόμενες αγορές όπου τα «κόκκινα δάνεια» αυξάνονται συνεχώς και έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά τα εθνικά νομίσματα.
Αντίθετα η Deutsche bank παρουσιάζει μεγάλη εξάρτηση από τα σταθερές καταθέσεις, τα νομίσματα και την εμπορία αγροτικών προϊόντων, μια δραστηριότητα που βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση σε όλες τις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης