Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Boston Partners: Απαιτείται προσοχή - Το 2016 έρχονται ακραίες διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών

tags :
Boston Partners: Απαιτείται προσοχή - Το 2016 έρχονται ακραίες διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών
Πρόκειται να δούμε μεγάλες και απότομες αντιδράσεις των μετοχών και των χρηματιστηρίων στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως
«Το 2016 ήταν από τις πρώτες ημέρες του ιδιαίτερα σκληρό για τους επενδυτές και τις αγορές και ίσως να είναι και ένα πρώτο σημάδι του τι πρόκειται να ακολουθήσει» αναφέρει σε άρθρο του ο Todd Hawthrone διευθυντής του Boston Partners που διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω από 72 δις δολάρια.
Αναφερόμενος στις διακυμάνσεις και τη μεταβλητότητα που έχουν παρατηρηθεί στις αγορές μετοχών τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίζει ότι αυτό πρόκειται να είναι η καθημερινότητα για το 2016.
Ο Hawthrone, ειδικός στη διαχείριση της μεταβλητότητας, πιστεύει ότι παρά το γεγονός, στο οποίο συμφωνούν όλοι, ότι οι διακυμάνσεις των μετοχών δεν είναι μια θετική εικόνα, στην ουσία είναι η επιστροφή στο «φυσιολογικό».
Υπογραμμίζει ακόμη, ότι ο μέσος όρος του μακροχρόνιου δείκτη VIX (δείκτης φόβου), ο οποίος δείχνει τη μεταβλητότητα του S & P 500 , είναι περίπου 20 ( σύμφωνα με την CBOE , η οποία ανέπτυξε το μέσο όρο του δείκτη από το 1990 και είναι 20.02).
Κατά τα τελευταία τρία χρόνια ο VIX διαπραγματεύεται σε πολύ χαμηλότερη ζώνη, σύμφωνα με τον Hawthorne , βρισκόμενος το μεγαλύτερο μέρος του μεταξύ 10 και 15.
Συγκριτικά με αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης VIX ήταν μεταξύ ενός χαμηλού στις 25,43 μονάδες την Τρίτη και ενός υψηλού στις 31,95 μονάδες την Τετάρτη 20/1/2016.
Έτσι, ενώ αυτή την εβδομάδα είναι πάνω από το μέσο όρο, σε μια από τις πλέον ακραίες κινήσεις της αγοράς, μετά από χρόνια μέτριας μεταβλητότητας, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και οπισθοχώρηση.

Screen Shot 2016 01 20 at 3.27.30 PM

Ο Hawthrone εκτιμά ότι τόσο ο φόβος για την κατάσταση της οικονομίας στην Κίνα καθώς και οι μεταβολές των μετοχών ενέργειας στα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση της μεταβλητότητας αυτή τη χρονιά αν και ο μεγαλύτερος «ένοχος» είναι η Αμερικανική Κεντρική τράπεζα.
«Το δόγμα των μηδενικών επιτοκίων αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι αξιολογούν τους κινδύνους και εκεί τα επίπεδα κινδύνου δεν ήταν σε τόσο αρνητικό σημείο ώστε να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τη μεταβλητότητα».
«Αυτό σημαίνει ,σύμφωνα με τον Hawthorne , ότι οι κακές ειδήσεις ή καλές ειδήσεις θα εχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις μετοχές.
«Πρόκειται να δούμε μεγάλες και απότομες αντιδράσεις των μετοχών και των χρηματιστηρίων στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως.
Μεγαλύτερες από ότι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια» τονίζει ο Hawthorne, θέτοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Apple όπου οι μετοχές της έχουν κολλήσει σε χαμηλά επίπεδα μετά ΄τις ανακοινώσεις για περικοπές και διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Όπως υποστηρίζει ο Hawthorne αυτό δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο καθώς τέτοια ζητήματα παρουσιάστηκαν και πέρυσι.
Όμως τώρα με τα επιτόκια σε άνοδο, οι επενδυτές έχουν αλλάξει τον τρόπο που κατανοούν τους κινδύνους και αντιδρούν διαφορετικά.
Αυτό σημαίνει ότι οι μεμονωμένες μετοχές , σε συνδυασμό με την υπόλοιπη αγορά , πρόκειται να αντιδράσουν πιο δραματικά.
Όχι ότι αυτό είναι κακό, τονίζει ο Hawthorne.
Στην πραγματικότητα, μπορεί να καταλήξει να είναι μια θετική εξέλιξη για πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Η επανάληψη της σε φυσιολογικά επίπεδα της αστάθειας και του κινδύνου είναι θετική», είπε.
«Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε τους ανθρώπους να επενδύσουν σε διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων , όταν μπορούν να πάρουν ακριβώς την ίδια απόδοση με την τοποθέτηση των χρημάτων τους σε ένα index».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης