Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Στα πρόθυρα νέας οικονομική κρίσης η Ρωσία λόγω πετρελαίου - Τα μέτρα θωράκισης της οικονομίας αποδίδουν

Economist: Στα πρόθυρα νέας οικονομική κρίσης η Ρωσία λόγω πετρελαίου - Τα μέτρα θωράκισης της οικονομίας αποδίδουν
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξάνεται κατά περίπου 1 % του ΑΕΠ για κάθε 5 δολάρια πτώση στην τιμή του πετρελαίου
Μια νέα δύσκολη φάση φαίνεται ότι διανύει η ρωσική οικονομία μετά τις αλλεπάλληλες πτώσεις στο ρούβλι σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο με την 21 Ιανουαρίου να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ.
Όπως σχολιάζει ο Economist «οι αναφορές για νέα οικονομική κρίση που απειλεί τη Ρωσία είναι καθημερινό θέμα συζήτησης στα ρωσικά μέσα τα οποία παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις αγορές πετρελαίου καθώς η πτώση της τιμής του μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση μιας ακόμη κακής χρονιά για τη Ρωσία.
Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και ο Πατριάρχης της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας ρωτήθηκε σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξής του τα Χριστούγεννα.
Η οικονομία της Ρωσίας ταλαντεύτηκε σημαντικά μέσα στο 2015.



Από τα μέσα του 2014 που η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο της, με 100 δολάρια το βαρέλι, άρχισε να μειώνεται σημαντικά και κατακόρυφα ,μέσα στο 2015 για να φτάσει στο τέλος του χρόνου στα μόλις 30 δολάρια το βαρέλι.
Η ρωσική οικονομία που εξαρτάται σημαντικά από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέρρευσε.
Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 4% και ο πληθωρισμός έτρεξε κοντά στο 13%.
Έχοντας χάσει τη μισή του αξία έναντι του δολαρίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, το ρούβλι έπεσε ακόμη 20% το 2015.
Ωστόσο, το φθινόπωρο ο Ρώσος πρόεδρος σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές ανακοίνωσε ότι πτώση του εθνικού νομίσματος έχει επιβραδυνθεί, δηλώνοντας θριαμβευτικά ότι «η κορύφωση της κρίσης πέρασε».
Η πτωτική πορεία ωστόσο της τιμής του πετρελαίου και η αναταραχή που αυτό έχει προκαλέσει στις αγορές δεν συνάδουν με τις διαβεβαιώσεις του ρώσου προέδρου.
Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί επιπλέον κατά 1 % το 2016. ενώ ανώτεροι αξιωματούχοι του Ταμείου κάνουν λόγο για «μια νέα πραγματικότητα» τονίζοντας οτι το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η Ρωσία και βασίζεται στην αγορά πετρελαίου έχει εξαντληθεί. παρόλα αυτά αποκλείουν το ενδεχόμενο επανάληψης των προβλημάτων που παρουσίασε η Ρωσική οικονομία το 2014.
Κι αυτό γιατί από τότε οι ρώσοι επιχειρηματίες φρόντισαν να διατηρήσουν σε καλύτερο επίπεδο τα οικονομικά του.
Το εξωτερικό χρέος της χώρας έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο από το 2014. Από τώρα και μέχρι τον Μάιο , οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες πρόκειται να αποπληρώσουν λιγότερο χρέος από ό, τι έκαναν στο Δεκέμβριο 2014 και μόνο.
Η εικόνα αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν του 2014 είναι σήμερα και ο τραπεζικός τομέας χάρη σε μια σειρά μέτρων που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας η οποία προχώρησε σε ανακεφαλαιοποίηση.
Όπως αναφέρει ο Economist, παρά την ανησυχητική εικόνα η Ρωσία φαίνεται ότι ακολούθησε όλα εκείνα τα βήματα, από το 2014 έως σήμερα, προκειμένου να προφυλαχθεί από μια μελλοντική νέα κρίση.
Παρόμοιες κινήσεις έκαναν οι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες οι οποίες αν και πληρώνουν με ρούβλια τα κέρδη που εισπράττουν υπολογίζονται σε δολάρια.
Όμως η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει και μια ευνοϊκή για τις εταιρείες φορολογική πολιτική καθώς οι φόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξομειώνονται ανάλογα με την τιμή του στην παγκόσμια αγορά.
Όταν οι τιμές πέφτουν , ο κρατικός προϋπολογισμός απορροφά μεγάλο μέρος της απώλειας . Ωστόσο, η συνολική παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,4 % το 2015 , φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.
Η κερδοφορία των κολοσσών, όπως η Rosneft , η Lukoil και η Bashneft ήταν υψηλότερη από ό, τι το 2014 , σύμφωνα με τη Moodys.
Ωστόσο, τα οικονομικά της κυβέρνησης είναι επισφαλή .
Ο προϋπολογισμός για το 2016 προϋποθέτει μια μέση τιμή πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι , βάση τπου οποίου το έλλειμμα θα έφτανε το 3 % του ΑΕΠ .
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξάνεται κατά περίπου 1 % του ΑΕΠ για κάθε 5 δολάρια πτώση στην τιμή του πετρελαίου.
Κατά την τρέχουσα τιμή που δεν ξεπερνά τα 30 δολάρια το βαρέλι σημαίνει ότι το έλλειμμα θα φτάσει πιθανώς το 7 % .
Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως αποφάσισε ότι το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3 %.
Σε απάντηση , το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει περικοπές 10 % στην άμυνα και τις κοινωνικές δαπάνες.
Η κυβέρνηση μάλιστα μελετά την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων της.
Kινήσεις που ωστόσο δεν είναι ικανές να καλύψουν το αυξανόμενο έλλειμμα.
Όμως η κάλυψη του κενού από την έκδοση ομολόγων, θα ήταν δαπανηρή καθώς οι αποδόσεις είναι υψηλές.
Επιπλέον ,η χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998-99 επιφόρτισε τη ρωσική ελίτ με ένα σημαντικό μέρος του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης