Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Κατά 20% αυξήθηκε η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το 2016

tags :
Financial Times: Κατά 20% αυξήθηκε η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το 2016
Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας έχει ανανεώσει τους φόβους ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ευάλωτη
Κατά 20% έχει αυξηθεί η πιθανότητα οι ΗΠΑ να πέσουν σε ύφεση μέσα στο 2016 σύμφωνα με εκτιμήσεις 51 οικονομικών αναλυτών των Financial Times που μετείχαν στην έρευνα για τον μήνα Ιανουάριο.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, στο πλαίσιο αυτό θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) δεν θα αυξήσει τα επιτόκια της όπως πίστευα πολλοί έως σήμερα.
Οι Financial Times διεξήγαγαν έρευνα μεταξύ 51 οικονομολόγων, τις ημέρες μετά τη συνεδρίαση της Fed τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τον αντίκτυπο στις αγορές μετά τις σοβαρές οικονομικές αναταράξεις τον προηγούμενο μήνα και μια σειρά από πενιχρές οικονομικές εκθέσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα .
Ο φόβος ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που θεωρείται ο μοναδικός κινητήρας της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, είναι στα πρόθυρα της ύφεσης έχει ενταθεί.
Στην αντίστοιχη έρευνα του FT για τον Δεκέμβριο, οι οικονομολόγοι είχαν θέσεις την πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομία κατά 15% στα επόμενα δύο χρόνια. Τώρα, βλέπουν μία στις πέντε πιθανότητες ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η ανησυχία για μια πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας - που οδήγησαν την Τράπεζα της Ιαπωνίας να μειώσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος την Παρασκευή (29/1) - είναι πιθανό να εμποδίσει τη Fed να εκπληρώσει τις προβλέψεις της για την άρση αναφοράς των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης το τρέχον έτος, σύμφωνα με επιφανείς οικονομολόγους.
Οι οικονομολόγοι υποβάθμισαν τις προσδοκίες τους για την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να ενισχύσει την πολιτική της μέσα στο 2016, με την μέση πρόβλεψη τους να φτάνει στα μισά του δρόμου μεταξύ δύο και τριών κατά 25 μονάδες βάσης αύξησης από το 2016.
Τον Δεκέμβριο, η ομάδα των οικονομολόγων του FT ανέμενε πτώση 75 μονάδες βάσης.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί αφήνοντας να φανεί ότι οι οικονομικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό διαφόρων δεικτών," δήλωσε ο Peter Hooper, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Μέχρι πρόσφατα, ελάχιστοι οικονομολόγοι πίστευαν ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να πέσει σε ύφεση.
Η ισχυρή αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με την επέκταση του τομέα παροχής υπηρεσιών θεωρήθηκαν αρκετοί για να αντισταθμίσουν την μείωση του μεταποιητικού τομέα της χώρας.




Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας έχει ανανεώσει τους φόβους ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ευάλωτη, με τους επενδυτές να στρέφονται στις πιστωτικές αγορές και στον τομέα της ενέργειας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η λίστες των Standard & Poors και της Moody με τον αριθμό των εταιρειών που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων τους, έχουν διογκωθεί.
Παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έχουν πέσει ήδη κατά 6% από τις αρχές του 2016, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ κατά 5% , ενώ η παγκόσμια υψηλής απόδοσης πίστωση έχει μειωθεί σχεδόν κατά 2%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Citigroup ένα εντυπωσιακό 31% από τις 500 εταιρείες της S&P παρουσιάζουν μείωση μεγαλύτερη από 30% από τα υψηλά 52 εβδομάδων τους.
Οι επενδυτές δεν είναι πλέον βέβαιοι εάν αυτά τα αρνητικά σημάδια στην εικόνα των κεφαλαιαγορών είναι προσωρινά ή εάν πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο.
«Οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν αυτά τα στοιχεία θα πλήξουν και τον τομέα της ενέργειας» δήλωσε ο Michael Gapen, οικονομολόγος με την Barclays.



Πάντως, οι οικονομολόγοι που μετείχαν στην έρευνα του FT και εκτιμούν ότι έρχεται ύφεση στην αμερικανική οικονομία, εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να την αποφύγουν ή να την ξεπεράσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης