Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Index Futures Group: Τα χρηματιστήρια μπορεί να πέσουν ακόμη 10%-20% λόγω των... I.O.U.

Index Futures Group: Τα χρηματιστήρια μπορεί να πέσουν ακόμη 10%-20% λόγω των... I.O.U.
Μπορεί να δούμε μία περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, αλλά κάποια στιγμή θα πιάσουμε τον πάτο και τότε θα έχουμε να κάνουμε με την αγοραστική ευκαιρία της δεκαετίας
Η εικόνα της αγοράς είχε αρχίσει να μεταβάλλεται από το Δεκέμβριο και τα προειδοποιητικά σημάδια ξεκίνησαν να αναβοσβήνουν κόκκινα.
Αυτό σημειώνει σε κείμενό της που δημοσιεύεται στο CNBC η χρηματιστηριακή εταιρεία Index Futures Group.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jack Bouroudjian, όσοι ασχολούνται με την αγορά ξεκίνησαν να βλέπουν μία συρρίκνωση των κερδών για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ο λόγος τιμή μετοχής/κέρδη (P/E) να καταστεί πολύ «πλούσιος».
Είδαμε τις τιμές του αργού να πραγματοποιούν μία παραβολική κίνηση προς τα χαμηλά, καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να παράγουν αρκετά γρήγορα.
Και είδαμε ότι η Fed ξεκίνησε να ανεβάζει τα επιτόκια τη στιγμή που όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες έκαναν ακριβώς το αντίθετο, γεγονός το οποίο δημιούργησε μία τάση αποφυγής του κινδύνου.
Όπως αποδεικνύεται, όλο αυτό οδήγησε στην αγορά I.O.U., δηλαδή μία αγορά όπου κυριαρχούν οι εξελίξεις στα επιτόκια, οι τιμές του πετρελαίου και η αβεβαιότητα (Interest rates, Oil και Uncertainty).
Τα επιτόκια λειτουργούν αντίθετα από το αναμενόμενο από τη στιγμή που η Fed προχώρησε στην αύξησή τους.
Με την κεντρική τράπεζα να πραγματοποιεί την πρώτη κίνησή της στα τέλη του 2015, κανείς θα περίμενε ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα αντικατοπτρίζει αυτή την κίνηση και θα βλέπαμε τα επιτόκια να ανεβαίνουν.
Βλέπουμε όμως το ακριβώς αντίθετο:
Η καμπύλη της απόδοσης έχει καταστεί επίπεδη και η άκρη της καμπύλης μακροπρόθεσμα ωφελείται από την αναδρομολόγηση κεφαλαίων από τις μετοχές προς τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.
Φαίνεται ότι η Fed έχασε το παράθυρο ευκαιρίας το Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα προβληματίζεται με την κίνηση αποτίμησης από την αγορά.
Το αργό πετρέλαιο βρίσκεται σε ένα δικό του κόσμο.
Με εμπειρία 30 ετών στα εμπορεύματα, ο Bouroudjian επισημαίνει ότι δεν έχει ξαναδεί τέτοιες κινήσεις των τιμών σε τόσο σύντομη περίοδο.
Αυτό που άλλοτε ήταν οι κινήσεις μίας ζωής, σήμερα συμβαίνουν σε εβδομαδιαία βάση.
Όταν μαθαίνουμε τα βασικά σχετικά με το ρόλο της προσφοράς και της ζήτησης στον καθορισμό των αξιών, μαθαίνουμε ότι τα θεμελιώδη είναι πιο σημαντικά από την τεχνική ανάλυση.
Το αργό είναι ξεκάθαρα θύμα της υπερπροσφοράς, η οποία από μόνη της έχει σοβαρές δευτερεύουσες επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα.
Με την ταχύτητα της πτωτικής κίνησης, πολλές χώρες-παραγωγοί δεν είχαν επαρκή χρόνο να προετοιμάσουν ένα οικονομικό μαξιλάρι για την παρατεταμένη κατάρρευση των τιμών.
Η αβεβαιότητα αποτελεί δηλητήριο για τους επενδυτές.
Τελευταία υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν τους επενδυτές να νιώθουν αβεβαιότητα.
Η Κίνα, η παγκόσμια μηχανή ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία, επιβραδύνει.
Οι αμερικανικές εκλογές έχουν αποδειχθεί πεδίο σοσιαλιστικής αντιπαράθεσης.
Ο οικονομικός κύκλος έχει ωριμάσει και μοιάζει να έχει φτάσει στο τέλος του.
Μαζί με τις εξελίξεις από το μέτωπο της Fed, τις επιπτώσεις από το φθηνό πετρέλαιο και την έλλειψη ανάπτυξης της οικονομίας, έχουμε πλέον τις βάσεις για μία συνέχιση της υποχώρησης των τιμών των μετοχών βραχυπρόθεσμα.
Η αγορά IOU δε σημαίνει ότι έχει τελειώσει η εποχή της bull market.
Μία υποχώρηση των τιμών κατά 30% σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί μία bull market με διάρκεια 20 ετών δεν πρέπει να θεωρείται πέρασμα σε bear market, αλλά περισσότερο μία σοβαρή διόρθωση στις τιμές και τις αποτιμήσεις.
Σημαίνει ότι αυτό το σκέλος της bull market έχει ολοκληρωθεί.
Οι ανατιμήσεις που βλέπουμε είναι άκρως απαραίτητες εάν θέλουμε να συνεχίσουμε υψηλότερα.
Κάθε αγορά πρέπει να προχωρήσει σε ανατιμολόγηση των μετοχών από καιρό εις καιρόν, προκειμένου να διατηρήσει «ζωηρό το πνεύμα της».
Αλλά ας έχουμε υπόψιν μας τι βρίσκεται στην άλλη πλευρά της αναδιαμόρφωσης των αξιών.
Καθώς αρχίζουμε να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κούρσα προς το Λευκό Οίκο (εκτός και αν είναι υποψήφιος ο Sanders) και αν δούμε το πετρέλαιο να σταθεροποιείται αργότερα εντός του έτους, η εταιρική Αμερική θα βρεθεί σε ισχυρή θέση.
Οι ισολογισμοί συνολικά είναι ισχυροί.
Και με το σταθερό δολάριο, τα κέρδη μπορεί να αποτελέσουν έκπληξη αργότερα μέσα στο 2016.
Τα χαμηλότερα κόστη και η ανάκαμψη της ανάπτυξης, τόσο εντός συνόρων όσο και στο εξωτερικό, θα πυροδοτήσουν το επόμενο σκέλος της ανόδου των μετοχών.
Με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όντως έχουμε να κάνουμε με μία αγορά I.O.U.
Η αγορά μας χρωστάει μία ανάκαμψη αφότου ξεκαθαρίσουν τα σύννεφα της αβεβαιότητας.
Μπορεί να δούμε μία περαιτέρω υποχώρηση των τιμών κατά 10%-20% πριν τελειώσει όλη αυτή η φάση, αλλά κάποια στιγμή θα πιάσουμε τον πάτο και τότε θα έχουμε να κάνουμε με την αγοραστική ευκαιρία της δεκαετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης