Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Hayman Capital: Μεγαλύτερο το πρόβλημα της Κίνας από την κρίση με τα ενυπόθηκα δάνεια

Hayman Capital: Μεγαλύτερο το πρόβλημα της Κίνας από την κρίση με τα ενυπόθηκα δάνεια
Τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Κίνας βρίσκονται «ήδη χαμηλότερα από το κρίσιμο σημείο της ελάχιστης επάρκειας»
Η Κίνα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι υπήρξε η κρίση με τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ του 2008, σημειώνει σε έκθεση προς τους πελάτες του hedge fund Hayman Capital ο ιδρυτής της εταιρείας, J. Kyle Bass.
Ειδικότερα, ο Bass αναλύει ότι η Κίνα «καίει» ταχύτατα μετρητά, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την υποτίμηση του νομίσματός της και υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το πόσα ακριβώς χρήματα έχει να «κάψει».
Ο Bass σημειώνει ότι πολλοί κοιτούν τα αποθεματικά της Κίνας σε συνάλλαγμα ύψους 3,2 τρισ. δολ. και πιστεύουν ότι η χώρα θα τα καταφέρει μια χαρά.
Όμως, στην πραγματικότητα, δεν είναι αρκετά, βάσει των υπολογισμών του Bass.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα ήδη δεν έχει αρκετά χρήματα.
Με άλλα λόγια, η κίνα δεν έχει πλέον επαρκή αποθεματικά.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
Οι απαντήσεις που λαμβάνουμε όταν συζητάμε τα επίπεδα συναλλαγματικών αποθεματικών της Κίνας εμπεριέχουν μία λατρεία:
«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει πετύχει ποτέ συναλλαγματικά αποθεματικά ύψους 4 τρισ. δολ. έχοντας τόσο τεράστια εμπορικά πλεονάσματα με τον υπόλοιπο κόσμο».
Ενώ αυτό είναι αλήθεια, αυτή η ανάλυση αποτυγχάνει να δώσει την πραγματική εικόνα της όλης κατάστασης.
Όταν μία χώρα έχει ισχυρή βιομηχανική βάση, τεράστιες ροές χρήματος (Μ2) και μεγάλο κύκλο εργασιών εισαγωγών-εξαγωγών, υπάρχει μία συγκεκριμένη ποσότητα διαθέσιμων αποθεματικών που απαιτούνται για να λειτουργήσουν καθημερινά οι δραστηριότητες της χώρας (σκεφτείτε το ως κεφάλαιο κίνησης).
Με τα χρόνια, το ΔΝΤ έχει καθορίσει με ακρίβεια το μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιείται για να υπολογίσει κανείς αυτή την «επάρκεια αποθεματικών».
Αυτή μπορεί να υπολογιστεί καλύτερα ως εξής:
Ελάχιστα συναλλαγματικά αποθεματικά = 10% των εξαγωγών + 30% του βραχυπρόθεσμου χρέους σε συνάλλαγμα + 10% του Μ2 + 15% άλλων υποχρεώσεων.
Για την Κίνα η εξίσωση αυτή έχει ως εξής:
10%*2,2 τρισ. δολ + 30%* 680 δισ. δολ + 10%*139,3 τρισ. γουάν/6,6 (σ.σ. ισοτιμία με δολ.) + 15%*1 τρισ. δολ. = 2,7 τρισ. δολ. ελάχιστων απαιτούμενων αποθεματικών.
Η Hayman Capital εκτιμά ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας αυτή τη στιγμή κυμαίνονται κοντά στα 2,1-2,2 τρισ. δολ., εάν συνυπολογιστούν οι διάφορες άλλες υποχρεώσεις της Κίνας, όπως το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της χώρας (CIC).
Σύμφωνα με τον Bass, τα αποθεματικά της Κίνας βρίσκονται «ήδη χαμηλότερα από το κρίσιμο σημείο της ελάχιστης επάρκειας».
«Με άλλα λόγια, η Κίνα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει τα απαιτούμενα επίπεδα αποθεματικών για να λειτουργήσει με ασφάλεια το χρηματοοικονομικό της σύστημα», γράφει ο Bass.
«Η άποψη ότι η Κίνα έχει χρόνια αποθεματικών μπροστά της για να "καίει" αποτελεί παραπληροφόρηση.
Η Κίνα βρίσκεται σήμερα με την πλάτη στον τοίχο, και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η κυβέρνηση είναι υπερευαίσθητη στα όποια σχόλια αφορούν τα επίπεδα των αποθεματικών της ή μία απότομη προσγείωση της οικονομίας», σημειώνει.
Ο Bass είναι ένας από τους πολλούς διαχειριστές hedge fund που στοιχηματίζουν εναντίον του κινεζικού νομίσματος.
Πολλά από τα κεφάλαια της Hayman Capital βρίσκονται αυτή τη στιγμή τοποθετημένα σε θέσεις short έναντι του γουάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης