Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Μόνο η Fed μπορεί να σταματήσει το παγκόσμιο sell off στις αγορές και μόνο με… ποσοτική χαλάρωση

Deutsche Bank: Μόνο η Fed μπορεί να σταματήσει το παγκόσμιο sell off στις αγορές και μόνο με… ποσοτική χαλάρωση
«Χωρίς νομισματική παρέμβαση, οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις μετοχές είναι μεγαλύτεροι», σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank
Μόνο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) μπορεί να βάλει φρένο στο παγκόσμιο sell off στις αγορές, αν αποφασίσει να αλλάξει την πολιτική που ασκεί και προχωρήσει εκ νέου σε πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο αναλυτής της Deutsche Bank, Sebastian Raedler, σε σημερινή (15/2) ανάλυσή του υπό τον τίτλο «The smell of default».
Στην ανάλυση, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, αναφέρεται πως «χωρίς νομισματική παρέμβαση, οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις μετοχές είναι μεγαλύτεροι».
Επιπλέον, επισημαίνεται ο κίνδυνος για χρεοκοπίες εντός των ΗΠΑ, με την τράπεζα να θέτει στο επίκεντρο την αύξηση των επιτοκίων των πλέον ριψοκίνδυνων εταιρικών αμερικανικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον Raedler, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ιδιαιτέρως αυξημένος για τις ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό τον κλάδο.
«Για να αποτραπούν αυτές οι χρεοκοπίες, θα πρέπει να δούμε τη Fed να αλλάζει πολιτική, οδηγώντας σε σημαντική πτώση το δολάριο και σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, μεταξύ άλλων», ισχυρίζεται η ανάλυση της Deutsche Bank.
Το πρόβλημα για τους επενδυτές είναι ακριβώς ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ενδείξεις ότι η Fed προτίθεται να αλλάξει την πολιτική που ασκεί, προσθέτει ο Raedler, αντιθέτως, αν λάβει κανείς υπόψη τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, η Fed φαίνεται ότι οδηγείται σε νέες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.
Ο Raedler προειδοποιεί για περαιτέρω πτώση 20% στις ευρωπαϊκές μετοχές, εφόσον ο κίνδυνος για χρεοκοπίες στις ΗΠΑ αυξηθεί ή και πραγματοποιηθεί, ενώ, επιπλέον, θα αυξηθεί ο κίνδυνος για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
Ο ίδιος περιγράφει ένα σκηνικό στο οποίο το βάρος των χρεών θα είναι υπέρογκο για τις επιχειρήσεις, ωθώντας τες να μειώσουν τις δαπάνες για επενδύσεις και προσλήψεις.
Παράλληλα, η πτώση των μετοχών θα ωθήσει τους πολίτες να αποταμιεύουν περισσότερο, κάτι που θα πλήξει την ανάπτυξη της κατανάλωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης