Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αγορά του Λονδίνου ξεμένει από χρυσό - Από 6.200 τόνους έχει μείνει με 2.087 τόνους λόγω Κίνας

Η αγορά του Λονδίνου ξεμένει από χρυσό - Από 6.200 τόνους έχει μείνει με 2.087 τόνους λόγω Κίνας
Η Κίνα αγόρασε 217 τόνους χρυσού το Δεκέμβριο, την ώρα που η Αγγλία ξεπουλάει πολύτιμα μέταλλα
O χρυσός ως εμπορεύσιμο μέταλο έχει μειωθεί σημαντικά στην μεγάλη χρηματαγορά του Λονδίνου.
Τα αποθέματα χρυσού έχουν μειωθεί αισθητά, λόγω των συνεχών αγορών από την Κίνα, αναμένεται να προκαλέσουν ανατίμηση του χρυσού διεθνώς.
Όταν δεν θα έχει μείνει άλλος χρυσός στην Μεγάλη Βρετανία για να πουληθεί, η τιμή του χρυσού είναι πιθανόν να ανέβει εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης που προκύπτει από την οικονομική αναταραχή στις χρηματαγορές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει η ιστοσελίδα Bullion Star, με το 2015 να αποτελεί χρονιά ρεκόρ για τη ζήτηση χρυσού στην Κίνα, με 2.596 τόνους να αποσύρονται από το χρηματιστήριο χρυσού της Σανγκάης, κανείς πρέπει να αναζητήσει την προέλευση όλων αυτών των ποσοτήτων χρυσού.
Και η προφανής απάντηση είναι το Λονδίνο, η καρδιά της αγοράς χονδρικής πώλησης χρυσού.
Από τη στιγμή που η τιμή του χρυσού υποχώρησε σημαντικά τον Απρίλιο του 2013, οι εξαγωγές της Αγγλίας εκτινάχθηκαν.
Το 2013 ανήλθαν σε 1.424 τόνους, το 2014 υποχώρησαν στους 452 τόνους, ενώ το 2015 ανέκαμψαν στους 573 τόνους, αλλά με τους 184 από αυτούς να εξάγονται μόνο το Δεκέμβριο, καθιστώντας το μήνα αυτό τον τρίτο καλύτερο όλων των εποχών.
Ειδικότερα, το Δεκέμβριο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 218% έναντι του Νοεμβρίου και κατά 3.730% έναντι του Δεκεμβρίου του 2014.

UK Gold Trade 2012 - december 2015

Στο γράφημα φαίνεται η καθαρή συσχέτιση ανάμεσα στις εξαγωγές χρυσού της Αγγλίας και την αντίστοιχη ζήτηση στην Κίνα, υπονοώντας ότι οι εισαγωγές της δεύτερης έχουν ως προμηθευτή, άμεσο ή έμμεσο, την πρώτη.
Στο επόμενο γράφημα φαίνονται τα ίδια στοιχεία, αλλά έχουν αντιστραφεί οι «αναλήψεις από το χρηματιστήριο της Σανγκάης», ώστε η συσχέτιση να είναι πιο ξεκάθαρη.

UK Gold Trade vs SGE Withdrawals

Από τις συνολικές εξαγωγές χρυσού της Αγγλίας το Δεκέμβριο, προς την Κίνα κατευθύνθηκαν 29 τόνοι, ενώ οι υπόλοιποι 155 πήγαν στην Ελβετία, από τους οποίους 59 και πάλι εξήχθησαν προς την Κίνα.
Η Κίνα το Δεκέμβριο εισήγαγε 217 τόνους χρυσού, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσότητα όλων των εποχών.

SGE withdrawlas vs China gold import monthly

Οι ισχυρές εισαγωγές του Δεκεμβρίου δικαιολογούν την αναπλήρωση των αποθεμάτων του Χρηματιστηρίου της Σανγκάης, μετά τις μαζικές πωλήσεις του γ' τριμήνου, όταν τα κινεζικά χρηματιστήρια βούλιαζαν και το γουάν υποτιμάτο.
Αλλά γιατί η τιμή του χρυσού υποχωρούσε από τον Απρίλιο του 2013, αφού η ζήτηση στην Κίνα ήταν τόσο ισχυρή;
Καταρχάς, γιατί η Δύση υπήρξε βασικός προμηθευτής του χρυσού.
Ειδικά αν συγκρίνει κανείς τη μηνιαία μέση τιμή του χρυσού σε σχέση με τις καθαρές πωλήσεις χρυσού από την Αγγλία, η σύνδεση είναι προφανής.

UK net gold flow vs gold price

Μπορούμε να δούμε ότι οποτεδήποτε η Αγγλία εξάγει η τιμή μειώνεται και το αντίθετο.
Στην πραγματικότητα, η Κίνα ήταν σε θέση να αγοράζει αυτές τις τεράστιες ποσότητες χρυσού.
Αλλά τι θα γινόταν εάν τα αποθέματα του Λονδίνου τελειώσουν και η παγκόσμια ζήτηση αυξηθεί, λόγω της αποτυχίας των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών και των αρνητικών επιτοκίων;
Σε αυτό το σενάριο πιθανότατα η τιμή του χρυσού θα ανέβαινε ψηλότερα, το οποίο είναι αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες.
Η τιμή του χρυσού βρέθηκε στις 11 Φεβρουαρίου κατά 18% υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους, έχοντας εκτιναχθεί από τα 1.061 δολ. την 1η Ιανουαρίου στα 1.251 δολ./ουγκιά στις 11/2.

Screen Shot 2016-02-11 at 7.48.41 pm

Πόσος χρυσός έχει απομείνει ακόμη στο Λονδίνο;
Σύμφωνα με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς, που βασίζονται στα στοιχεία των Ronan Manly και Nick Laird από τη Sharelynx, υπήρχαν περίπου 6.256 τόνοι χρυσού στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2015.
Όμως, από αυτούς, οι 3.779 τόνοι είναι νομισματικός χρυσός που ανήκει στις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο και φυλάσσεται από την Τράπεζα της Αγγλίας, και άρα η ποσότητα αυτή δεν πωλείται.
Οι υπόλοιποι 2.477 τόνοι είναι πιθανόν να είναι προς πώληση.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τις εξαγωγές του β' εξαμήνου, το υπόλοιπο ανέρχεται σε 2.087 τόνους στο τέλος του 2015.
Όσο το Λονδίνο πουλάει χρυσό και η Κίνα αγοράζει η τιμή μπορεί να κατεβαίνει.
Αλλά, εάν το Λονδίνο σταματήσει να πουλάει (ή καταστεί αγοραστής) η τιμή μπορεί να αντιστρέψει την πορεία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης