Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Δεν θα βοηθήσει τις τιμές του πετρελαίου το πάγωμα της παραγωγής «μαύρου χρυσού»

Goldman Sachs: Δεν θα βοηθήσει τις τιμές του πετρελαίου το πάγωμα της παραγωγής «μαύρου χρυσού»
Πιθανή η μη υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς είναι απίθανο το Ιράν να συμμετάσχει σε αυτήν
Η πρώτη συντονισμένη απόφαση για την παραγωγή πετρελαίου μεταξύ χωρών μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ, η πρώτη εδώ και 15 χρόνια, δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ανάκαμψη των τιμών του «μαύρου χρυσού», υπογραμμίζει η Goldman Sachs.
Η συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για το πάγωμα της παραγωγής θα έχει «μικρό αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου, όπως προτείνεται, ενώ παραμένει η έντονη αστάθεια», σημειώνεται σε σημείωμα, με σημερινή ημερομηνία, της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν ευμετάβλητες και θα κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο τους επόμενους μήνες μέχρι να σταματήσουν να αυξάνονται τα αποθέματα.
Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά 12 ετών, καθώς τα αποθέματα ρεκόρ συνεχίζουν να διογκώνονται περισσότερο από ένα χρόνο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να συνεχίσει να παράγει πετρέλαιο προκειμένου να προστατέψει το μερίδιο αγοράς του εν μέσω παγκόσμιας υπερπροσφοράς.
Αν συνδυαστεί με την παραγωγή ρεκόρ της Ρωσίας και την μεγαλύτερη του αναμενόμενου παραγωγή στις ΗΠΑ, οι τιμές μπορούν να διολισθήσουν κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι πριν σταματήσει η πτωτική πορεία, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
«Ενώ μια συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μπορούν να επιτευχθούν περισσότερα, όπως μειώσεις παραγωγής, εκτιμούμε ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό ώστε να μπει ένα τέλος στην πτώση των τιμών, οι οποίες θα σταθεροποιηθούν μόνο αν σταματήσουν να αυξάνονται τα αποθέματα», σημειώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η οποία προβλέπει ότι τα αποθέματα ενδεχομένως να σταματήσουν να αυξάνονται στο δεύτερο μισό του 2016.
Ενώ Σαουδική Αραβία και Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου παγκοσμίως, μαζί με Βενεζουέλα και Κατάρ συμφώνησαν την Τρίτη να παγώσουν την παραγωγή, η επιτυχία μιας τέτοιας συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το Ιράν, το Ιράκ και άλλες μεγάλες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, με τη συμμετοχή του Ιράν να είναι απίθανη, σημειώνει η Goldman Sachs.
Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει την παραγωγή του στα επίπεδα προ της επιβολής των κυρώσεων από τη Δύση στην Τεχεράνη, εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, επισημαίνοντας ότι όσο το ίδιο υφίσταντο τις κυρώσεις, οι άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αύξησαν την παραγωγή τους, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, «το Ιράν συνεχίζει να δηλώνει ότι είναι προσηλωμένο στο να αυξήσει την παραγωγή του και να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς του, υποδηλώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη συμμετοχή του Ιράν θα πρέπει να επιτρέπει μια ανάπτυξη της παραγωγής».
Τέλος, αναφέρει ότι παραμένει «συντηρητική» όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου από το Ιράν, «δεδομένου ότι μόνον οριακή αύξηση στις εξαγωγές έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και ότι οι περιορισμοί που δημιουργούνται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που παραμένουν, αναδιατάσσουν την παραγωγή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης