Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Με μικρή πλειοψηφία στο δημοψήφισμα, η Βρετανία θα αποφύγει το Brexit

Deutsche Bank: Με μικρή πλειοψηφία στο δημοψήφισμα, η Βρετανία θα αποφύγει το Brexit
Σε περίπτωση Brexit, η αβεβαιότητα θα παραμείνει μέχρι να ξεκαθαριστούν οι όροι της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., με μικρή πλειοψηφία στο δημοψήφισμα, προβλέπει στο βασικό της σενάριο η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.
Η αβεβαιότητα στις χρηματιστηριακές αγορές και την παγκόσμια οικονομία έχουν υπάρξει τα βασικά θέματα τις πρώτες εβδομάδες του 2016, σημειώνει και προσθέτει ότι μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας για το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, αφορά το επικείμενο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε., που πιθανόν να διεξαχθεί φέτος το καλοκαίρι.
Αν και στο βασικό σενάριο της Deutsche Bank είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην Ε.Ε. με μικρή πλειοψηφία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό όσων είναι υπέρ του Brexit κερδίζει έδαφος, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

de.jpg

Εν όψει του δημοψηφίσματος, σημειώνει η γερμανική τράπεζα, η αναβολή επενδύσεων μπορεί να έχει μέτρια επίδραση στο βρετανικό ΑΕΠ.



Όμως, τονίζει, το μεγαλύτερο πλήγμα για την παραγωγή είναι πιθανόν να σημειωθεί αμέσως μετά μια ψήφο υπέρ του Brexit κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο.
Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την Deutsche Bank, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προσαρμοστεί στη ζωή εκτός Ε.Ε.: χαμηλότερο ΑΕΠ, χαλαρότερη νομισματική πολιτική (αν το επιτρέψει ο πληθωρισμός) και επικέντρωση στο εμπόριο με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν.
Σε περίπτωση Brexit, η αβεβαιότητα θα κυριαρχήσει μέχρι να καταστούν σαφείς οι όροι εξόδου της Βρετανίας.
Στις διαπραγματεύσεις των όρων αυτών, η Ε.Ε. θα πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης του ισχυρού εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, παράλληλα με το να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε άλλες χώρες ότι η αποχώρηση δεν είναι χωρίς κόστος.
Όσον αφορά τη στερλίνα, η Deutsche Bank εκτιμά περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιγξη και πτωτικούς κινδύνους για τις ροές κεφαλαίων στη Βρετανία έναντι πολιτικών κινδύνων.
Σε μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. εξαιτίας μιας ψήφου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα, παρουσιάζει έναν ακόμη κίνδυνο για τη στερλίνα.
Μια έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι πιθανόν να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη στερλίνα και πιθανόν η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να διαμορφωθεί στο 1,15 μέχρι τα τέλη του 2017 και έναντι του ευρώ στο 0,82 μέχρι τα τέλη του 2019.
Τέλος, σημειώνει ότι το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε. αποτελεί κίνδυνο για τις επιδόσεις των τραπεζικών μετοχών, κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας των επιπτώσεων ενός Brexit στις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.
Μια αδύναμη βρετανική οικονομία, επισημαίνει η Deutsche Bank, σε περίπτωση Brexit πιθανόν να πλήξει την κερδοφορία λόγω της χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής.

(Πρώτη ενημέρωση: 13:18, 19 Φεβρουαρίου 2016)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης