Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Νέα οικονομική κρίση απειλεί την Ευρώπη την ώρα που οι ηγέτες της ασχολούνται με τους πρόσφυγες

Reuters: Νέα οικονομική κρίση απειλεί την Ευρώπη την ώρα που οι ηγέτες της ασχολούνται με τους πρόσφυγες
Γάλλος σύμβουλος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η ΕΕ ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει παρόμοια συσσώρευση κρίσεων τα τελευταία 50 χρόνια
Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν στρέψει αποκλειστικά την προσοχή τους στο άλυτο πρόβλημα της μεταναστευτικής κρίσης και τις διαπραγματεύσεις για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια νέα καταιγίδα στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να τους πιάσει απροετοίμαστους.
Όπως υποστηρίζει το Reuters, η παγκόσμια αναταραχή που παρατηρείται στις αγορές από την αρχή του 2016 έχει ήδη χτυπήσει καμπανάκια στην Ευρώπη για τις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, μια μεγάλη ομάδα επενδυτών προτιμούσαν να έχουν πορτογαλικά, ισπανικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα αντί των γερμανικών που έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο 2011-2012 που η κρίση στην ευρωζώνη χτύπησε «κόκκινο».
Οι μετοχές Ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν πληγεί σοβαρά από τις ανησυχίες σχετικά με τα υπέρογκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις νέες ρυθμιστικές επιβαρύνσεις και μια συμπίεση των κερδών που οφείλεται σε αρνητικά επιτόκια.
Σε αυτό προστίθενται και οι νέοι τραπεζικοί κανονισμοί της ΕΕ που αναγκάζουν τους μετόχους και τους ομολογιούχους να είναι οι πρώτοι που θα επωμιστούν τις απώλειες, αν μια τράπεζα χρειαστεί να μπει στο μηχανισμό διάσωσης, ιδίως στην Ιταλία.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που οι ευρωπαίοι αντιδρούν έντονα στα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί στις περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Κι όλα αυτά όταν η ευρωζώνη παραμένει αδύναμη καθώς τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης αργούν να εμφανιστούν καθώς η ανάπτυξη, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις θα ανέλθει σε 1,9% το 2016 έναντι περίπου 1,6% το 2015.
Το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες τους ευρωπαϊκού νότου αντιμετωπίζουν ακόμη δημοσιονομικά προβλήματα τροφοδοτεί την πολιτική ένταση με τις Βρυξέλλες.
Ο πληθωρισμός, ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί την ΕΕ, εξακολουθεί να είναι χαμηλός, παρά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα αρνητικά επιτόκια, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ να αποπληρώσουν το χρέος τους.
Παρόλα αυτά τα ζητήματα οι ηγέτες της Ευρώπης επιμένουν να στρέφουν την προσοχή τους στο προσφυγικό ζήτημα και τον κίνδυνο ενός Brexit αγνοώντας τα υπόλοιπα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ΕΕ σε μια ακόμη οικονομική κρίση.
Ένας Γάλλος σύμβουλος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η ΕΕ ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει παρόμοια συσσώρευση των κρίσεων τα τελευταία 50 χρόνια.
Στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποστήριξαν ότι η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές δεν είναι λόγος ανησυχίας σε αυτό το στάδιο.
Επέμειναν ότι η ευρωζώνη είναι πολύ διαφορετική πλέον από ότι ήταν το 2010 από την άποψη των θεσμικών οργάνων και των μέσων που διατίθενται για να χειριστεί ένα ακόμη ξέσπασμα της κρίσης.
Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) ένα ταμείο διάσωσης κεφαλαιοποιημένων τραπεζών, μια μερική τραπεζική ένωση με μια ενιαία εποπτική αρχή υπό την ΕΚΤ και ένα μηχανισμό εκκαθάριση αφερέγγυων τραπεζών σε μια προσπάθεια εξυγίανσης τους.
Η ΕΚΤ έχει επίσης διανύσει πολύ δρόμο από το 2010, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής της πολιτικής της για την λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση, δημιουργώντας χρήματα για να αγοράσει κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τον πληθωρισμό και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική ακόμη περισσότερο τον επόμενο μήνα, αλλά δεν είναι σαφές εάν μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες.

Οι χώρες του νότου παραμένουν οικονομικά αδύναμες και πολιτικά ασταθής 

Ο πολιτικός κίνδυνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ενισχύει το υπάρχον άγχος στις αγορές.
Η Πορτογαλία έχει μια επισφαλή αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας που έχει πάει πίσω σε ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κεντροδεξιά προκάτοχό της το 2011 όταν υπέγραψε το σχέδιο διάσωσης.
Μόνο ένας οίκος αξιολόγησης εξακολουθεί να βαθμολογηθεί το χρέος της Λισαβόνας σε investment grade - προϋπόθεση για την παραμονή στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.
Αξιωματούχους της ευρωζώνης, ωστόσο, επιχείρησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο εκτροχιασμού της Πορτογαλίας, λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έμπαινε σε λειτουργία ο ΕΜΣ.
Η Ισπανία εξακολουθεί να παραπαίει πολιτικά καθώς διοικείται από μια υπηρεσιακή κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας μετά από τις άκαρπες εκλογές του Δεκεμβρίου διάστημα στο οποίο το έλλειμμα του προϋπολογισμού της έχει διογκωθεί.
Η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα εξακολουθεί τις αντιπαραθέσεις με τους πιστωτές της σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου πακέτου διάσωσης που υπάρχει στη χώρα από το 2010, εν μέσω απεργιών και διαμαρτυριών ενάντια στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την επιβολής νέων φόρων στους αγρότες.
Ωστόσο, κανείς στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο θέλει μια νέα ελληνική κρίση όταν ο κίνδυνος ενός Grexit είναι ακόμη νωπός.
Στην Ιταλία, σοσιαλιστής πρωθυπουργός Matteo Renzi διεξάγει έναν πόλεμο λέξεων απέναντι τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ιταλία, η οποία έχει την υψηλότερη αναλογία δημόσιου χρέους στην ΕΕ μετά την Ελλάδα, υποχρεούται από τους κανόνες της ΕΕ να μειώσει σημαντικά το χρέους της το 2017, μια προεκλογική χρονιά, η οποία εξηγεί τη σκληρή γλώσσα του Renzi απέναντι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης