Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ένα Brexit θα είχε ως αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμες αναταραχές και μακροπρόθεσμους κινδύνους

tags :
Fitch: Ένα Brexit θα είχε ως αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμες αναταραχές και μακροπρόθεσμους κινδύνους
Σε περίπτωση Brexit θα υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι, ειδικά εάν τα εναπομείναντα μέλη της Ε.Ε. επιχειρήσουν να επιβάλουν τιμωρητικούς όρους στη Βρετανία, προκειμένου να αποτρέψουν τη φυγή και άλλων χωρών
Οι μακρές διαπραγματεύσεις και η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πρόσβαση των βρετανικών εταιρειών στις αγορές της Ε.Ε. σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι επέλεγαν την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επερχόμενο δημοψήφισμα θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη και θα καθυστερούσε επενδυτικές αποφάσεις.
Αυτό θα είχε βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις, αν και η ακριβής επίδραση θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη, επισημαίνει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron έχει ανακοινώσει ότι ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα «ναι» ή «όχι» στη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε. θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι η ψήφος υπέρ του «ναι» διατηρεί οριακό προβάδισμα και ότι η υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό θα ενισχύσει σημαντικά την καμπάνια του «ναι».
Αλλά η νίκη του «όχι» αποτελεί μία σοβαρή πιθανότητα, αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της Fitch.
Πιστεύουμε ότι σε περίπτωση που θα κερδίσει το «όχι» οι αρχές και στις δύο μεριές θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τη βαθιά χρηματοοικονομική σχέση Μεγάλης Βρετανίας - Ε.Ε., προχωρώντας στον καθορισμό μίας νέας σχέσης, συμπεριλαμβανομένης μία εμπορικής συμφωνίας που θα διατηρεί την ελκυστικότητα της Βρετανίας για επενδύσεις.
Κάποιος περιορισμός στην ελευθερία των ευρωπαίων πολιτών να εργάζονται στη Βρετανία θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.
Αποφεύγοντας μεγάλης κλίμακας μόνιμη διαταραχή στις εμπορικές σχέσεις των δύο μερών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, θα μπορούσε να περιορίσει το μακροπρόθεσμο οικονομικό κόστος για τη Μεγάλη Βρετανία, με το Brexit να είναι ελαφρώς αρνητικό για τη χώρα.
Αλλά θα υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι, ειδικά εάν τα εναπομείναντα μέλη της Ε.Ε. επιχειρήσουν να επιβάλουν τιμωρητικούς όρους στη Βρετανία, προκειμένου να αποτρέψουν τη φυγή και άλλων χωρών, ή εάν η Βρετανία επεδίωκε αυστηρότερους περιορισμούς για τους ευρωπαίους πολίτες που πάνε να εργαστούν στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης