Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Markit Economics: Η Ευρωζώνη παρουσιάζει σημάδια κόπωσης λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης

Markit Economics: Η Ευρωζώνη παρουσιάζει σημάδια κόπωσης λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης
Εκτιμά ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι μικρότερη του 0,3%
Η πιο αδύναμη ανάπτυξη και οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών από τις εταιρείες, όπως καταγράφονται στην μηνιαία έκθεση από την Markit Economics που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, εγείρει ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Μπορεί επίσης ν' αυξηθούν οι πιέσεις προς την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέες κινήσεις τόνωσης κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.
Η Markit Economics υποστηρίζει επίσης ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη έπεσε στο 52,7, το χαμηλότερο σημείο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
«Όχι μόνο η έρευνα έδειξε ότι είναι ο πλέον αδύναμος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο αλλά έχουν ενταθεί και οι αποπληθωριστικές δυνάμεις» δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit στο Λονδίνο
Τα στοιχεία ενισχύουν την πιθανότητα η ΕΚΤ να προχωρήσει σε επιθετικότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, συμπληρώνει.
Ο ΟΟΣΑ μείωσε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, την περασμένη εβδομάδα και αξιωματούχοι της ΕΚΤ επανεξετάζουν το τωρινό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας και κατά πόσο είναι αρκετό για ν' ανταπεξέλθει στην παγκόσμια πίεση.
Εξέφρασαν ανησυχία ότι μια νέα πτώση στις πετρελαϊκές τιμές θα εντείνει τον κίνδυνο να παγιωθεί ο χαμηλός πληθωρισμός.
Κατά την Markit η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2016 μπορεί να είναι μικρότερο από το 0,3% που προβλεπόταν στα τέλη του 2015.
«Ο PMI αυτού του μήνα δείχνει περισσότερες αποπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη» λέει ο Bert Colijn, οικονομολόγος της ING στο Άμστερνταμ.
«Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να χρεώνουν λιγότερο για αγαθά και υπηρεσίες, φαίνεται απίθανο ο πληθωρισμός ν' ανέβει τους επόμενους μήνες, και αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέες κινήσεις» εκτίμησε.
Ο δείκτης για τη Γερμανική Βιομηχανία της Markit έπεσε στο 50,2 τον Φεβρουαρίου του 2016, λίγο παραπάνω από το κομβικό όριο των 50, που χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

www.bankingnews.gr

«Η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι βρίσκεται στο μέσο μιας επιβράδυνσης» δηλώνει ο Oliver Kolodseike, οικονομολόγος της Markit.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης