Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Στα χέρια των τραπεζιτών η παγκόσμια οικονομία μετά την αποτυχία των G20 για μεταρρυθμίσεις

tags :
Reuters: Στα χέρια των τραπεζιτών η παγκόσμια οικονομία μετά την αποτυχία των G20 για μεταρρυθμίσεις
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ακολούθησε το παράδειγμά της ΕΚΤ με ανάμικτα αποτελέσματα 
Η αναμενόμενη αποτυχία των ηγετών της G20 να συμφωνήσουν σε μια σειρά τολμηρών μέτρων για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας στη συνάντηση τους στη Σαγκάη αυτό το Σαββατοκύριακο (26-27/2)  βάζει τους  κεντρικούς τραπεζίτες και πάλι στο «παιχνίδι».
Σε δημοσίευμα του το Reuters αναφέρει ότι μετά από χρόνια απεγνωσμένων προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξης είναι εμφανείς πλέον οι φόβοι, μεταξύ των τραπεζιτών και κορυφαίων Οικονομικών Αξιωματούχων ότι, η υπάρχουσα νομισματική πολιτική εξαντλεί τα όπλα της με αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον να είναι ακόμη και επιβλαβής οι οποίες ενέργειες για τόνωση της οικονομίας.
«Η νομισματική πολιτική είναι εξαιρετικά χαλαρή σε σημείο που μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί αντιπαραγωγική όσον αφορά τις τράπεζες, τις πολιτικές και την ανάπτυξη», υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble στη συνάντηση των G20.
«Η δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές έχουν φτάσει στα όριά τους», είπε ο γερμανός υπουργός υπογραμμίζοντας ότι «αν θέλετε η πραγματική οικονομία να αναπτυχθεί, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις μεταρρυθμίσεις».
Οι G20 ωστόσο αναγνώρισαν το γεγονός ότι νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή για την καταπολέμηση των κινδύνων που απειλούν την παγκόσμια οικονομία, όμως οι ηγέτες της για μια ακόμη φορά επέτυχαν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα βήματα προς μια θετική κατεύθυνση, μένοντας μόνο στις αόριστες και γενικές υποσχέσεις.
Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας χαμηλής ανάπτυξης και έχοντας νωπές τις μνήμες από τις μεγάλες οικονομικές κρίσεις, μεγάλες τράπεζες έχουν διατηρήσει τα επιτόκια κοντά ακόμη και κάτω από το μηδέν για χρόνια περιμένοντας από τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε καθοριστικές μεταρρυθμίσεις αντί να δείχνουν με το δάχτυλο στη νομισματική πολιτική.
Τράπεζες όπως στην Ελβετία, τη Σουηδία και τη Δανία, προχώρησαν ακόμη και σε αρνητικά επιτόκια πιστεύοντας ότι μια τέτοια απολιτική θα είχε θετικά αποτελέσματα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ακολούθησε το παράδειγμά της ΕΚΤ με ανάμικτα αποτελέσματα. 
«Κάποια πράγματα μπορεί να είναι τεχνικά δυνατά, αλλά είναι εκεί που διαφέρουν σημαντικά είναι το που εφαρμόζονται «δήλωσε το μέλος του ΔΣ της BOJ, Takahide Kiuchi.
«Η πραγματικότητα στην Ιαπωνία είναι ότι απεδείχθη δύσκολο να προχωρήσουμε σε πολιτικές όπου οι μέτοχοι θα επωμιστούν ουσιαστικά το κόστος των προβλημάτων μιας τράπεζας». υποστηρίζει λέγοντας ότι ήταν πιο κοντά στην επιβολή αρνητικών επιτοκίων.
Παρά το γεγονός ότι η μείωση των επιτοκίων ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε αρνητικό επίπεδο, απέτυχε να αυξήσει τις τιμές των μετοχών και να σταματήσει την ανεπιθύμητη άνοδο του γιεν, γεγονός που δειχνει την απόλυτη αποτυχία της πολιτικής αυτής.
Για τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας Thomas Jordan «οι επιλογές δεν είναι απεριόριστες καθώς οι επιπτώσεις των μέτρων νομισματικής πολιτικής μπορεί να κρατήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα και να είναι τεράστιες».
Υποστηρίζει ακόμη ότι «τα επιτόκια δεν μπορεί να συνεχίσουν να παραμένουν σε αρνητικά επίπεδα, χωρίς κάποια στιγμή να παρατηρηθεί εξαφάνιση του χρήματος».
Με την Κίνα, την Ιαπωνία , την ΕΚΤ και την Ελβετία να αναζητούν μια ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία , οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ενός ανοικτού νομισματικού πολέμου όπου θα έχαναν τη δυνατότητα τους να ενισχύσουν τις τιμές και την ανταγωνιστικότητα μέσω της υποτίμησης .
«Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους», δήλωσε ο Michael Heise , επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz , ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο .
«Η δύναμη των κεντρικών τραπεζών είναι περιορισμένη, έχουμε βασιστεί πάνω τους για να διορθώσουν το πρόβλημα, αν και αυτό δεν υπόκεινται απόλυτα στον έλεγχό τους» κατέληξε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης